DEPARTMENT OF BUILDINGS

EXECUTIVE OFFICES
60 HUDSON STREET, NEW YORK, NY 10013

CHARLE3S M SMITH, It. R A.. Commissioner

January 25, 1988

G=ZORGE E. BERGER, P.&.
Assistant Commissioner

Me. Carl Guinca Building Construction

Consulting Engineers
11 Mathews Avenue
Riverdale, N.J. 07457

Dear Mr. Guinta:

This is in response to your letter, dated January 20, 1988,
regarding the issue of combined standpipe and sprinkler risers
in office buildings.

Section 27-362(h) allows stancpipe risers to use for spinklers
in high rise buildings classified in occupancy groups E. G,

H and J and in existing office buildings one hundred feet

or mere in height.

Since the law requires sprinklers in high rise buildings in
certain, classification it only mentions standpipe riser to
be used for spinklers in high rise buildings only.

Therefore, examiners cannot approve the sprinkler applicaticn
for low rise buildings where only standpipe riser is used.
However you may request reconsideration to such objection.
The Department in the past considered such objections.

During the last revision of the Building Code under Local

Law 16€/1984, it should have been corrected to allow all builcdings
under those classification. This, I hope, will be done in

the next revision.
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