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Department of
Consumer Affairs

Jonathan Mintz
Commissioner

42 Broadway
8th Floor
New York, NY 10004

nyc.govlconsumers

July 13,2012

re: N | C
Dear Mr. NN

I write in response to your inquiry concernin and his
company, According to your letter, Mr.

B |2 s received from the Bronx County Clerk a State of New York
Veteran’s License to Hawk, Peddle and Vend Merchandise, dated October 18,
2005, as an honorably discharged veteran. Through | ¢ offers an
electronic device storage service to high school students. |l stores
the students’ mobile electronic device in a truck located near a public school,
charging the students $1.00 a day for the service. [ INIIIIINEEE has put five
such trucks into operation.

Your letter states that Mr. JJJJllwould like to expand his business by
providing the short-term storage service at multiple locations. Observing that
it would be impossible to obtain general vendor licenses for each individual
truck and prohibitively expensive to hire multiple licensed employees to
provide the storage service, you ask whether _can operate multiple
trucks under the umbrella of Mr. [ iflicense and register the trucks and
their locations with the Department of Consumer Affairs. For several reasons,
Mr. ] may not provide the service you have described consistent with
the New York City Administrative Code.

Section 20-453 of the Code makes it “unlawful for any individual to act as a
general vendor without first having obtained a license in accordance with the
provisions of the [Code].” Section 20-452(h) defines the term” vend” to mean
“to hawk, peddle, sell, lease, offer to sell or lease, at retail, goods or services
other than food in a public space.” Accordingly, a general vendor license is
required to provide the mobile device storage service in a public space.
However, as explained in the interpretation letter annexed as Appendix A,
Section 20-452(0) of the Code provides that “[n]o general vendor shall sell or
offer for sale any item directly from any parked . . . motor vehicle.”
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Accordingly, Mr. -requires a general vendor license to provide mobile storage service in a public
place, but may not provide that service from a parked truck.

Other provisions of the Code prohibit a licensed general vendor from providing such service at multiple
locations simultaneously. Section 20-461(a) requires each general vendor to “carry his or her license on
his or person,” and Section 20-461(b) provides that “a general vendor’s license shall contain his or her
name, his or her license number, and a non-removable photograph of the licensee” and “shall be worn
conspicuously by him or her at all times while he or she is operating as a general vendor.” As explained
in the Department’s interpretation letter annexed as Appendix B, the Department has concluded that
these provisions evince the City Council’s intention to limit issuance of a general vendor license to a
natural person and not to a business entity such as Pure Loyalty, LLC.

In addition, Section 20-464(d) provides that a general vendor shall “[n]ot sell, lend, lease or in any
manner transfer his or her license or any interest therein unless prior approval of the commissioner has
been obtained.” The Department has issued several letters, annexed as Appendix C, interpreting that
provision of the Code to permit a general vendor to employ an assistant provided that the assistant is
restricted to (1) setting up and removing displays, (2) watching a stand during brief absences of the
licensed vendor (provided that displayed goods are covered up and the assistant engages in no selling
activity), and (3) placing merchandise in bags after the licensed vendor has completed the sale. The
employee cannot be involved in vending or in accepting money from consumers. Consequently, the
Code does not authorize Mr i} to employ a person not licensed as a general vendor to provide
mobile device storage service under Mr R icense.

Please be advised that the Department has no record that Mr. WS applied for or received a
general vendor license issued by the Department. Although Mr. may have a currently valid
State of New York license to vend issued under Section 32 of the New York General Business Law,
Section 32(8) of the General Business Law authorizes the City to require a person holding a vendor
license issued pursuant to GBL § 32 also to obtain a New York City general vendor license. The City
has imposed that requirement in Section 20-453 of the Code.

Very truly yours,
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Consumer Affairs

Jonathan Mintz March 12, 2010
Commissioner

Re: Vending from a parked vehicle is prohibited
42 Broadway

9th Floor Dear Mr. INNG_—_—
New York, NY 10004

ny c.gov/consumers

This letter responds to your inquiry whether you may sell newspapers from a vehicle
legally parked on the public street. The answer to your question is no

Your letter states that you would like to operate a “mobile newsstand” from which you
will sell newspapers. In order to operate the mobile newsstand, you propose to park
your vehicle legally on a public street between the hours of 5:00a.m. and 9:00p.m.
Under the New York City Administrative Code a General Vendor is a "person who. .
.sell[s] goods. . .including newspapers. . .in a public space.” However, section 20-465(0)
of the Code specifically provides that “[nJo general vendor shall sell or offer for sale any
item directly from any parked. . .motor vehicle."

We are sorry that the law does not accommodate your business idea.

Please feel free to contact me with any questions.

/N
/ ,."(,'
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Consumer Affairs

Jonathan Mintz
Commissioner

42 Broadway
5th Floor
New York, NY 10004

nyc.gov/iconsumers

April 8, 2009

Re: General Vendor License -
Dear Mr -:

| am writing in response to your request for information about the provisions of New
York City's licensing law applicable to a general vendor. You asked whether the
Department of Consumer Affairs ("DCA") issues a General Vendor license to an
individual or to a corporation, and for verification that your General Vendor license
(#1080087) was issued to you as an individual and not as a corporation. You also asked
whether DCA licenses hand trucks.

DCA issues General Vendor licenses to individuals, not to corporations. Title 20 of the
New York City Administrative Code ("Code") Section 20-453 prohibits “any individual
(from] act{ing] as a general vendor without having first obtained a license...” Similarly,
Code Section 20-461(a) requires each general vendor to “carry his or her license on his
or her person,” and Section 20-461(b) provides that “a general vendor's license shall
contain his or her name, his or her license number, and a non-removable photograph of
the licensee” and "shall be worn conspicuously by him or her at all times while he or she
is operating as a general vendor." These provisions demonstrate the City Council's
intention to limit the issuance of a general vendor's license to natural persons. The
attached Certificate of Licensure shows that license #1080087 is issued solely in your
name and not that of a corporation

The general vendor provisions of the Administrative Code do not authorize DCA to
license auxiliary equipment, such as a hand truck used by a general vendor licensee.
However, Section 20-455(b)(2) requires an applicant for a general vendor’s license to
provide to the Department a “description of any . . . pushcart . . . to be used in the
vending business.” A pushcart is defined as “any wheeled vehicle or device used by a
general vendor in a public space, other than a motor vehicle or trailer, which may be
moved with or without the assistance of a motor and which does not require registration
by the department of motor vehicles” A handtruck falls within the definition of a
pushcart and, if used, should be described on the general vendor application.

SiJ'Jeert?'ﬂy‘y

Licensing Attorne'y
Licensing Division



APPENDIX C



Consumer Affairs

| = _
4oyeal‘ S I of ensuring a fair and |

: vibrant markelplace
Y S

Jonathan Mintz
Commissioner

42 Broadway
9th Floor
New York, NY 10004

nyc.gov/eonsumers

March 17, 2010

Re: . Clarification on Vendor's Helper

Dear Mr.-:

You requested clarification from the Department of Consumer Affairs (“DCA"
or “Department’) regarding the use of a helper by a disabled veteran vendor
with a specialized license under General Business Law §35-A. Specifically,
you wanted to know if the “helper” could speak to customers regarding the
price of an item while in the presence of the veteran vendor, or answer
customers’ questions.

The Department has addressed this question in the past. In two previous
interpretation letters, the Department has stated that individuals not licensed
by the Department to act as general vendors may assist licensed general
vendors, provided that assistance is restricted to setting up and removing
the displays, watching the stand during brief absences of a vendor (provided
that displayed goods are covered up and the assistant engages in no selling
activity), and placing the merchandise into bags after the vendor has
completed the sale.

Accordingly, the assistant should not be engaged in the actual selling of
merchandise or any activities related to the selling of merchandise, which
includes discussing the nature or price of merchandise with consumers or
accepting money from consumers.

Attached are copies of the two previous letters explaining the Department’s
policy.

Please feel free to contact me with any questions.

Very truly yours,




DEPARTMENT OF

CONSTIMER AFVAIRS

I'he New York City
Department of
Consumer Affairs
42 Broadway

New York, NY

December 23, 2004 10004-1716

Gretchen Dylkstra
Commissioner

Re: General Vendor's Assistant

Dear Mr-

You had asked me to provide you with the rules relating to the employment of
helpers by disabled veteran vendors who hold a specialized license pursuant to
General Business Law Sect. 35-a. There are no specific rules on point. However,
by way of past interpretation letters we have said that a "helper" can be used to
assist the vendor provided that assistance is restricted to setting up and
removing the displays, watching the stand during the brief absence of a vendor
(providing displayed goods are covered up and the assistant engages in no
selling activity), and bagging the merchandise after the vendor has completed
the sale.

The assistant should not be engaged in the actual selling of merchandise or any
activities related to the selling of merchandise, which includes discussing the
merchandise, promoting a sale or accepting money.

Sincerely,

AR L ottt -



DEPARTMENT OF
GONSUMER APFAIRS,

The New York City
Department of
Consumer Affairs
42 Broadway

New York, NY

May 25, 2004 10004-1716

Gretchen Dykstra
Commissioner

Re: General Vendor’s Assistant

Dear Mr. -:

This is in reference to your inquiry about using the help of an assist during
the time you are vending on the streets.

A licensed general vendor is permitted to use an assistant, provided that
s/he does not engage in any activities related to selling, which includes
discussing the merchandise, promoting a sale or accepting money.

The assistant is restricted to helping the general vendor set up and
remove the displays, watching the stand during the brief absence of a vendor
(providing displayed goods are covered up and the assistant engages in no
selling activity), and bagging the merchandise after the vendor has completed
the sale.

You would have to contact the Department of Labor for information
regarding any age requirement any assistant must satisfy to be allowed to work.
Their contact number is 212-621-0703.

Sincerely,

WAL NN, EY GO





