
 

October 23, 2013 
 
BY EMAIL 
 

 
 
RE: Employer Paid Nanny Referral Agency 
 
Dear  
 
This is in response to your inquiry in which you ask whether your nanny referral 
agency must be licensed as an Employment Agency by the Department of 
Consumer Affairs (“DCA”).  As you have described it, your agency will be 
placing nannies in private family homes for a placement fee charged to the 
families.  The short answer is yes.  For your reference, attached is a letter the 
DCA issued addressing a similar question. 
 
You also stated that your agency will train nannies in first aid and CPR 
procedures.  Article 11 of the New York General Business Law (“GBL”) Section 
187(8) prohibits employment agencies from engaging in any business other than 
operating an employment agency on its premises.  This includes the business of 
conducting trainings and/or offering courses in first aid and CPR procedures.  
Thus, if your agency offers these services, the services must be conducted at a 
separate location.  Additionally, GBL Section 187(10) prohibits employment 
agencies from requiring “applicants for employees or employment to subscribe 
to any…incidental service.”  Thus, you may not require applicants to pay for 
your training services as a condition to receiving or to qualify for job placement 
assistance. 
 
Visit the Department’s website at nyc.gov/BusinessToolbox to reference laws 
and rules relevant to employment agencies and to apply for an Employment 
Agency License online.  
 
Thank you for your inquiry. 
 
Sincerely,   

Jonathan Mintz 
Commissioner 
 

 
42 Broadway 
8th Floor 
New York, NY 10004 
 
nyc.gov/consumers 
 
 
 




