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RE: Employment Agency for Rehabilitation Professionals
Dear I

This is in response to your inquiry in which you asked whether your agency
needs to be licensed by the Department of Consumer Affairs (DCA) as an
Employment Agency to: a) directly hire temporary rehabilitation professionals
and b) place rehabilitation professionals and healthcare human resource
managers with medical facilities which pay a fee to your agency. The answer is
no. You have also asked whether your agency needs to be licensed by DCA as
an Employment Agency to place home healthcare workers in private homes.
The answer to that question is yes.

Article 11 of the New York General Business Law (GBL) Section 171(2)(a)
requires “any person...who, for a fee procures or attempts to procure: (1)
employment or engagements for persons seeking employment or engagements,
or (2) employees for employers seeking the services of employees.” Employers
who hire applicants seeking employment are not included in this definition and
do not require licensing. Your agency therefore does not need an Employment
Agency license to directly hire temporary employees.

In addition to acting as employer for some applicants, your agency will also be
providing job placement services for rehabilitation professionals and healthcare
human resource managers for a fee that will be paid by the employer. Your
agency does not require an Employment Agency license to conduct this
business.

GBL Section 171(e)(4) provides that an “employer fee paid employment
agency” as defined by GBL Section 191, is not subject to the licensing
requirement for employment agencies. GBL Section 191 defines an “employer
fee paid employment agency” as “any person who on behalf of employers
procures or attempts to procure employees for ‘Class B’ employment...and who,
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in no instance charges a fee directly, or indirectly to persons seeking such employment even though a fee
may be charged to employers.” “Class B” employment is defined by GBL Section 185(4) as
“commercial, clerical, executive, administrative and professional employment, all employment outside the
continental United States, and all other employment not included in classes ‘A’, ‘A1’, ‘C” and ‘D’.” The
rehabilitation professionals and healthcare human resources managers your agency will be placing qualify
as “Class B” employment. Although your agency does not require an Employment Agency License to
conduct this business, your agency must comply with the laws relevant to employer fee paid employment
agencies, which are available at: nyc.gov/BusinessToolbox.

You also stated that your agency may, in the future, place home health care attendants in private homes.
Applicants who are placed in private homes are classified as “Class A” employment, specifically as
“household employees.” GBL Section 171(e) exempts from licensing “any organization operated by or
under the exclusive control of a bona fide nonprofit educational, religious, charitable or eleemosynary
institution.” If your agency does not qualify for this exemption and places applicants in “Class A”
employment for a fee, regardless if the applicant or employer pays the fee, your agency must obtain an
Employment Agency License from the DCA.

Thank you for your inquiry.

Sincerely,

Staff Attorney






