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March 26, 2009 

Re: A license is not required to operate a shoe shine stand/booth in a public space 

Dear Mr  

I am writing in response to your inquiry whether the operation of a shoe shine 
stand/booth on the public sidewalk requires a Department of Consumer Affairs ("DCA" 
or "the Department') license The answer is that a license is not required for the activity 
you describe 

Prior to 1992, the New York City Administrative Code ("Code") §20-233(b) defined a 
stoop line stand as a "stand[] or booth[] used for the sale or display of fruits, 
vegetables, soft drinks, cigars, cigarettes, tobacco, confectionary, ice cream, flowers, for 
the shining of shoes " Stoop line stands require a DCA license 

In 1992, the City Council introduced, and passed, Local Law 65 of 1992. The stated 
purpose of the law was to "amend the [Code], in relation to repealing the licensing 
requirements for stoop line stands for the shining of shoes and exempting the shining of 
sh"oes from the licensing requirements for general vendors" 

Specifically, Local Law 65 of 1992 amended §20-452(b) (General Vendors) of the Code 
by stating that "[t]his definition [general vendors] also shall not include persons who use 
stands or booths In a public space for the shining of shoes" (emphasis added) In 
addition, Local Law 65 of 1992 removed the words "for the shining of shoes" from the 
definition of a stoop line stand 

Therefore, the operation of a shoe shine standlbooth in a public space does not require 
a DCA license 

Please note that you should check with other city agencies, including the Department of 
Transportation, regarding any relevant regulations with respect to the use of the public 
sidewalks 

Please feel free t9 contact me with any further questions Thank you 
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