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Dear Mr. 

I am writing in reply to your email request for a letter of interpretation on two issues. 
Your first question is if a home improvement license is required for home improvement 
work performed for the owner of a unit in a high rise building with multiple units .. The 
answer is yes. 

Pursuant to Section 20-386 (6) of the New York City Administrative Code ("Code") a 
Home Improvement Contract is defined as an "agreement, whether oral or written, or 
contained in one or more documents, between a contractor and an owner, or contractor 
and a tenant, regardless of the number of residences or dwelling units contained in the 
building in which the tenant resides, provided said work is to be performed in, to or 
upon the residence or dwelling unit of such tenant, for the performance of a home 
improvement and includes all labor, services and materials to be furnished and 
performed thereunder." A contract to perform home improvement work for an owner of 
a unit in a high rise building with multiple units is covered in the definition of home 
improvement contract and a home improvement license is required. 

Your second question is if a home improvement license is required for home 
improvement work performed on a single family dwelling where the contract is with a 
corporation. Pursuant to Section 20-386 (4) an owner is defined as "any homeowner, 
cooperative shareholder, condominium unit owner, tenant, or any other person who 
orders, contracts for or purchases the home improvement services of a contractor or the 
person entitled to the performance of the work of a contractor pursuant to a home 
improvement contract" An owner includes a person who resides in the building or who 
intends to reside in the building once the contractor's work is completed, but does not 
include real estate investors who do not intend to reside in the building. Routier v. 
Waldeck, 708 NYS2d 270 (Dis. Ct Nassau Co. 2000). A corporation cannot use the 
property as a residence.. Consequently, a contract with a corporation is not a home 
improvement contract within the meaning of section 20-386(6) of the Code and a home 
improvement business license is not required.. 
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