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Via email:  

Re: A License is not required to mow lawn 

Dear Ms.  

I am writing in response to your inquiry as to whether mowing lawn is an activity that 
requires a Home Improvement Contractor's ("HIC") license from the NYC Department of 
Consumer Affairs ("DCA" or "the Department.") The answer to your question is that 
mowing lawn does not require an HIC license. 

Under NYC Administrative Code ("Code') §20-386, Home improvement "means the 
construction, repair, replacement, remolding, alteration ... improvement, or addition to 
any land or building ... and shall include ... Iandscaping .... " 

Landscaping requiring a license pursuant to the Code involves a change to the natural 
features of the land. Such activities include, but are not limited to, the planting or 
removal of trees or shrubs, the laying of sod, and the creation of gardens. Activities 
involving maintenance of the grounds, such as cutting grass, pruning trees or shrubs, 
and lawn care are not landscaping within the terms of the Code and do not require a 
license. 

ontact me with any further questions. 




