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Legal Interpretation: Online Reservation and Pre-Payment Services for 

Horse Drawn Cab and Pedicab Operators 

 

The New York City Department of Consumer Affairs (the “Department” or 

“DCA”) issues this interpretation regarding whether horse drawn cab and 

pedicab companies can offer advance reservations on their websites and charge 

additional, “convenience” fees to customers who make online reservations of 

horse drawn cab and/or pedicab rides. For the reasons outlined below, the 

Department concludes that only online reservation of horse drawn cab rides is 

permissible. Charging additional fees, including convenience fees, for online 

reservations is not permissible. 

 

(i) Horse Drawn Cab Rides 

 

Section 20-380 of the New York City Administrative Code (“Code”) sets forth 

the rates for horse drawn cab rides and provides, “[t]he amount to be charged 

and collected for the use of a horse drawn cab by one or more passengers shall 

be the total of the following items: fifty dollars for the first twenty minutes or 

fraction thereof and twenty dollars for each additional ten minutes thereafter.”    

§ 2-212(b)(2) of Title 6 of the Rules of the City of New York (“Rules” or 

“RCNY”) prohibits any “direct or indirect charge of any kind” to “be made to a 

passenger for any reason other than the charges permitted by law.”   

 

Neither Section 20-380 of the Code nor 6 RCNY § 2-212(b)(2) prohibits 

advertising or operating an online reservation system for horse drawn cab rides. 

However, the convenience fee, which would constitute a “direct or indirect 

charge,” is prohibited by 6 RCNY § 2-212(b)(2). Thus, horse drawn cab 

companies cannot charge consumers convenience fees for reserving horse drawn 

cab rides in advance of the rides through an online reservation system. 

 

(ii) Pedicab Rides 

 

Section 20-260(a) of the Code provides, 

 

Rates for pedicab rides shall be based on time calculated per 

minute per ride. Each pedicab driver shall make such calculation 

using the timer affixed to the pedicab pursuant to paragraph 12 of 

subdivision a of section 20-254 of this subchapter. Each pedicab 

driver shall activate such timer when all passengers are seated and 
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the pedicab ride commences, and shall stop the timer when the pedicab has 

reached its destination and the pedicab is at a full stop.  

  

Section 20-260(a)(1) of the Code states that it is unlawful “for a pedicab driver to charge any added fee.” 

Section 20-260(c) requires each pedicab to display the price to be charged per minute per ride on a 

pedicab information card affixed to the pedicab.  

 

Read together, these provisions mandate that the fare for a pedicab ride must be calculated by the pedicab 

driver on the day of the ride according to the “per minute per ride” rate displayed on the pedicab 

information card. Furthermore, since the actual length of the ride is determined by the timer affixed to the 

pedicab, the price can only be accurately determined by the pedicab driver who operates the timer on the 

day of the ride. Accordingly, an online reservation system, which seeks to charge customers in advance of 

their rides, is impermissible.  

  

To access the laws and rules relevant to horse drawn cabs and pedicabs, please visit the Department’s 

website at nyc.gov/BusinessToolbox to reference. 

 


