
 

January 21, 2011 
 

 
Re: Parking Lot License Exemption for 
                                         
 
Dear Mr. Flahive: 
 
This letter responds to your inquiry whether the operation of a parking lot located in 

 requires a Department of Consumer Affairs license if it is used exclusively 
by patrons and employees of commercial tenants of  Based upon your 
description of the manner in which the Organization intends to operate the lot, 
the Department has concluded that the lot will be exempt from licensing requirements. 
 
Your memorandum of December 10, 2010 described the 19-space “Bank Lot” at 

as a parking lot that has been used by commercial tenants, employees and other 
users of an adjacent retail strip.  It is one of three parking lots in  on  
Avenue that share a single certificate of occupancy that permits, among other uses, 
“open parking for 101 cars.”  It is located in a residential zone but qualifies as a non-
conforming accessory use to retail uses provided that its use is limited to accessory 
parking exclusively to tenants or their employees, customers or patrons.  Public parking 
is not a permitted use.    
 
In your memorandum and in a telephone conference with my office on January 6, 2011, 
you stated that the Organization intends to use the Bank Lot as a short-term, 
metered, parking lot for the exclusive use of the employees and customers of the 
commercial tenants at   
 
Section 20-322 of the New York City Administrative Code provides that parking garage 
licensing requirements “shall not apply to the maintenance, operation or conduct of a 
garage . . . b. in conjunction with a business for the exclusive accommodation of patrons 
of such business or the employees of such business . . . .”  Provided that  
implements and enforces a policy limiting use of the Bank Lot for the exclusive 
accommodation of patrons and employees of its tenants, it need not obtain from the 
Department of Consumer Affairs a license to operate a parking lot.  
 
In connection with the enforcement of an accessory use policy,  may wish to 
consider the New York City laws and rules governing the towing of vehicles from 
private property. Section 19-169.1 of the Administrative Code of the City of New York 
sets forth the conditions with which the owner of private property must comply in order 
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to cause a vehicle to be towed from the private property.  Those conditions include the posting by the owner of 
proper signage described in section 19-169.1(b).  Detailed specifications for that signage are set forth at section 2-
377 of Title 6 or the Rules of the City of New York. 
 
Please do not hesitate to contact me if you have any questions about this letter. 
 
Very truly yours, 
 

 
 




