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Dear Ms. 

The New York City Department of Consumer Affairs (the "Department" or 
"DCA") is issuing this response to your email inquiry, dated September 20, 2011. You 
asked two questions: 

1. "[H]ow does the DCA expect [process] servers to document mailings that are 
conducted after the posting of process?"; and 

2. "[A]re there additional mailings for which the DCA requires recordation in the 
server log book?" 

As more fully explained below, the Department does not take a position as to 
any specific methodology a Process Server Agency ("PSA") or Process Server 
Individual ("PSI") employs to comply with the law. Additionally, the Department is not 
aware of any recordation requirements concerning mailings, other than the provisions 
concerning service under N.Y. Real Property Actions and Proceedings Law ("RPAPL") 
section 735(1). 

Section 2-233(b)(7) of Title 6 of the Rules of the City of New York (the "Rules"), 
as amended, requires process servers to record in their logbooks the postal receipt 
number of registered or certified mailings that follow service, other than personal 
service, made pursuant to RPAPL § 735(1), if the process server personally conducts 
the mailing. See 6 RCNY § 2-233(b )(7) (2011 ) (emphasis added). Sections 2-
233(c)(1 )(vii), 2-233a(a)(1 )(ii) and 2-233a(b)(1) of the Rules, set forth the requirements 
for, among other things, recordation and scanning of conspicuous and substituted 
service made pursuant to RPAPL § 735(1). Specifically, section 2-233(c)(1)(vii) 
requires a PSA to maintain a record of the postal receipt number of certified or 
registered mailings for service of process pursuant to RPAPL § 735(1) completed by 
either the PSI or PSA. . 

Thus, if a PSA completes service under RPAPL § 735(1) by registered or 
certified mailing, the PSI would not be required to record the postal receipt number after 
the fact. Moreover, since a PSA is charged with maintaining the records for such 
service - whether completed by the PSA or the PSI - it may implement its own 
procedures for scanning and cross-referencing postal receipt numbers with logbook 
entries to ensure compliance with the Rules. 
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