
 

October 25, 2013 
 

 

 

 
Re: Proper Measurement of the 20-Foot Clearance Requirement 

Between General Vendor Stands and Entranceways 
 
Dear  
 
The Department of Consumer Affairs issues this letter in response to your email 
requesting clarification of the proper placement of a general vendor’s stand in 
relation to entranceways to public buildings.  You asked whether Illustration 5 of 
the newsstand regulations illustrates the manner of measuring the required 
twenty-foot distance between a general vendor’s stand and a building entrance. 
 
New York City Administrative Code (“Admin. Code”) 20-465(d) states that 
“[n]o vending pushcart, stand or goods shall be located . . . within twenty feet 
from any entranceway to any building, store, theatre, movie house, sports arena 
or other place of public assembly, or within twenty feet from exits, including 
service exits, to buildings that are exclusively residential at the street level.” 
 
The rule requires a distance of twenty feet between the nearest point of the 
entranceway or exit, and the nearest point of the stand.  As an example, see the 
illustration below, demonstrating stand placement on a sidewalk measuring 20 
feet. 
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In the illustration above, any stand with a nearest point that is beyond a point of 
the arc with a twenty foot radius to the entranceway meets the requirements of 
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  Admin. Code § 20-465(d).  Thus, stands one and three would be allowed, but two 
  would violate the Code. 

 
Illustration 5, which you reference in your email, is meant to illustrate a clearance 
requirement for newsstands in 6 RCNY 2-65(a)(3)(A).  It is not applicable to the 
rule requiring a twenty-foot clearance between general vendors’ stands, pushcarts or 
goods and building entranceways. 

 
Please contact us with any further questions. 

 
Sincerely, 

 

 
 




