
BY MAIL 

April 7, 2008 

 

Re: Sidewalk Cafe 

Dear Mr. 

~ 
~ 
The New York City 
Department of 
Consumer Affairs 
42 Broadway 
New York, NY 
10004-1716 
Jonathan Mintz 
Commissioner 

Sidewalk Cafe Attorney 

Thank you for sharing your questions about your small sidewalk cafe with the 
NYC Department of Consumer Affairs ("DCA") At the Commissioner's request, I am 
writing to follow up Specifically you asked (I) whether a "small sidewalk cafe" may use 
baniers, including ones perpendicular to the building, to physically separate the cafe 
space from the sidewalk, including sidewalk entrances into the restaurant; and (2) 
whether larger tables may be broken into smaller ones within a small sidewalk cafe's 
footprint The shOlt answer to both questions is no. 

In regard to yoU! first question, the physical criteria for unenclosed sidewalk cafes 
are regulated by DCA pursuant to Title 6, Chapter 2, Subchapter F ofthe Rules of the 
City of New York Small sidewalk cafes, created by the Department of City Planning 
and adopted by the City Planning Commission in 2004, must also confOlm to the 
requirements of Section 14-30 of the Zoning Resolution of the City of New York ("ZR") 
Section 14-30(b) of the ZR forbids, "railings, structures or other fOlms ofbaniers 
between a small sidewalk cafe and the remaining area ofthe sidewalk" Because of this 
prohibition, the law does not allow the use of any kind of barrier, including ones 
perpendicular to the building, between your small sidewalk cafe and any part ofthe 
sidewalk 



As for your second question, a small sidewalk cafe is defined as "an unenclosed 
sidewalk cafe containing no more than a single row of tables and chairs adjacent to the 
street line where such tables and chairs occupy a space on the sidewalk no greater than 4 
feet, 6 inches from the street line"J (Emphasis added) The allocated space specifically 
requires a single row of tables, but gives the restaurant the option between using 2-Tops, 
4-Tops or even 18" 6-Tops (as you do in your cafe). Therefore, the law specifically 
forbids you from breaking down a larger table into smaller ones, even if in doing so you 
would still be within the 4 feet, 6 inches from the street line. 

Still, because DCA's jurisdiction to regulate tables and chairs is limited to those 
that are placed on City property (adjacent to the street line), any tables and chairs placed 
on private property (within the street line) are not so regulated and thus could abut the 
regulated cafe. TherefOle, you may use as many additional tables on the abutting private 
property as you would like without violating small sidewalk cafe legal guidelines 

While we regret that we were not able to provide the answers for which you 
wished, we do hope we were at least able to clarify the issues at stake and provide some 
alternatives. Please do not hesitate to contact me with any further inquiries. 

Kind Regards, 

Sidewalk Cafe Attorney 

cc: Jonathan Mintz (email) 

1 Section 12-10 althe ZR 
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