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June 23, 2011 
 

 

New York, NY10032 
 

Re: Confirmation as a Theatrical Personal Manager 
 
 
Dear Mr. 
 
This letter responds to your inquiry whether is exempt from the 
requirement to obtain an employment agency license because it provides services to its 
clients as a theatrical personal manager. According to your letter to the Department of 
Consumer Affairs, the primary activity of your business is to seek film and television 
roles for its clients for which it charges the clients a fee.  Based upon the information 
you provided, is not exempt from the requirement to obtain an 
employment agency license.   
 
Section 172 of the New York General Business Law (“GBL”) requires a business that 
operates an employment agency in New York City to obtain a license from the 
Department of Consumer Affairs.  That requirement applies to a business operating as a 
theatrical employment agency.  Section 171(8) of the GBL defines a “theatrical 
employment agency” to mean “any person… who procures or attempts to procure 
employment or engagements for circus, vaudeville, the variety field, the legitimate 
theater, motion pictures, radio, television, phonograph recordings, transcriptions, opera, 
concert, ballet, modeling or other entertainments or exhibitions or performances[.]”   
Section 171(8) excludes from the definition of theatrical employment agency “the 
business of managing such entertainments, exhibitions or performances, or the artists 
or attractions constituting the same, where such business only incidentally involves the 
seeking of employment therefor.”  
 
A business that procures theatrical employment for its client is exempt from the 
licensing requirement only when the procurement of employment is incidental to the 
overall management of the client.  In the description of the services provided by 

 procurement of employment for your clients appears to be the primary 
activity and not incidental to their personal management.  Under those circumstances, 

 is not exempt from the requirement of GBL § 172 to obtain an 
employment agency license.   
 
Sincerely, 
 
 

 
 




