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Re: Vending on Private Property/Selling Flowers on a Sidewalk

Dear Ms. || IEGEGIB

| write in response to your email, which asked two questions:

1) Is a general vendor license required from the New York City Department of
Consumer Affairs (“DCA”) to vend on private property?

2) What license is required from the DCA to sell flowers on a sidewalk?

A general vendor is required to obtain a license from the DCA. Section 20-452(b) of the
New York City Administrative Code (“the Code”) defines a general vendor as, “ A person
who hawks, peddles, sells, leases or offers to sell or lease, at retail, goods or services,
including newspapers, periodicals, books, pamphlets or other similar written matter in a
public space.” (emphasis added)

Section 20-452(d) of the Code defines public space as, “All publicly owned property
between the property lines on a street as such property lines are shown on the City
Record including but not limited to a park, plaza, roadway, shoulder, tree space, sidewalk
or parking space between such property lines. It shall also include, but not be limited to,
publicly owned or leased land, buildings, piers, wharfs, stadiums and terminals.”

Accordingly, the answers to your questions are as follows:
1)  Alicense is not required from DCA to vend on private property.
2)  Asidewalk falls within the definition of public space. Selling flowers falls within the

definition of a general vendor. The selling of flowers on a public sidewalk requires a
general vendor's license.

Please be advised that there is a waiting list for a general vendor's license.

Sincerely,

Staff Counsel





