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November 28, 2003 
 
 
 
 
 
 

RE: Ruling Request 
 
Real Property Transfer Tax 
FLR: 034808-021 

 
Dear                         : 
 
This letter responds to the request of                      (the "Taxpayer"), received August 22, 2003, for a 
ruling regarding the application of the New York City Real Property Transfer Tax (the "RPTT") to 
the proposed conveyance described below. 
 
FACTS 
 
By deed executed on          , 2003, the Taxpayer purchased property known as                 , in 
Brooklyn, NY (block     , lot  ) (the "Property") from the trustee of the bankruptcy estate (the 
"Trustee") of                                 (the "Association").  The Association had been incorporated in      
under section 402 of the New York State Not-for-Profit Law in order to "                                   
" in Brooklyn.  The Association's certificate of incorporation was amended in     ,     , and     , to add 
additional corporate purposes.  
 
The Association became the subject of a bankruptcy proceeding in the United States Bankruptcy 
Court for the Eastern District of New York.  The proceeding was conducted under chapter 7 of the 
Bankruptcy Code (11 U.S.C. sections 701 though 766).  Before the bankruptcy proceedings, the 
Association had owned the Property.  On        , 2003, the Bankruptcy Court authorized and 
approved the sale of the Property by the Trustee to the Taxpayer for $         . 
 
ISSUE 
 
You have requested a ruling that the sale of the Property by the Trustee to the Taxpayer is exempt 
from the RPTT.  
 
CONCLUSION 
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Based upon the facts presented and representations submitted, we have determined that the sale of 
the Property by the Trustee to the Taxpayer is not exempt from the RPTT. 
 
DISCUSSION 
 
The RPTT applies to each deed conveying an interest in New York City real property when the 
consideration for the real property interest exceeds $25,000.  Section 11-2102(a) of the New York 
City Administrative Code (the "Code").  The Code and the Rules of the City of New York (the 
"RCNY") include exemptions so that certain conveyances that otherwise would be taxable are not 
subject to tax. 
 
Exemptions related to the conveyance by the Trustee.   
 
Title 19 RCNY section 23-03(d) describes certain conveyances that are subject to the RPTT.  These 
include deeds given by referees, receivers, sheriffs, etc., for realty sold under foreclosure or 
execution.  
 
Title 19 RCNY section 23-03(j) exempts from the tax the following types of deeds: 
 

(5) A deed executed by a debtor conveying real property to an assignee for the benefit of 
his creditors; however, when the assignee conveys such property to a creditor or sells it to 
any other person, the deed by him is taxable if the consideration exceeds $ 25,000.  
 
(6) Conveyance to a receiver of realty included in the receivership assets, and 
reconveyance of such realty upon termination of the receivership.  
 
(8) Transfers made pursuant to a confirmed plan of reorganization as provided under 11 
U.S.C. § 1146(c) [Title 11 of the U.S.C. is the Bankruptcy Code].  

 
Each of these exemptions is addressed below. 
 
Assignee of creditors: The above section 23-03(j)(5) provides that when an assignee for the benefit 
of a debtor's creditors sells real property to any other person, the deed by that assignee is taxable if 
the consideration exceeds $ 25,000.1  In this case, because the Trustee sold the Property, if the 
Trustee is an assignee for the benefit of the Association's creditors, the sale is subject to tax.  It is 
well-accepted law that a bankruptcy trustee acts a fiduciary for the bankrupt entity's creditors and 
not as an agent of the bankrupt entity.  In re Met-L-Wood Corp., 861 F.2d 1012 (7th Cir. 1988), cert. 
den., 490 US 1006 (1989).  Thus, unless the sale is otherwise exempt, it will be subject to tax under 
19 RCNY 23-03(j)(5). 
 
Bankruptcy plan exception:  Section 23-03(j)(8) exempts "[t]ransfers made pursuant to a confirmed 
plan of reorganization as provided under 11 U.S.C. § 1146(c)."  Section 1146(c) provides that the 
"issuance, transfer, or exchange of a security, or the making or delivery of an instrument of transfer 
under a plan confirmed under section 1129 of this title, may not be taxed under any law imposing a 
stamp tax or similar tax."  Section 1129 is entitled "Confirmation of a Plan," and sets out the 

                                                 
1  Section 23-03(j)(5) of 19 RCNY also exempts from tax the conveyance from the debtor to the assignee 
from tax.  While that may have applied to the conveyance from the Association to the Trustee, a ruling has 
not been requested on that conveyance. 
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requirements that a plan must meet be confirmed.  Both sections 1146 and 1129 are in chapter 11 
the Bankruptcy Code, which is titled "[r]eorganizations."   
 
The bankruptcy proceeding involving the Association, in contrast, was carried out under chapter 7 
of the Bankruptcy Code, which is entitled "[l]iquidations."  Proceedings under chapter 7 of the 
Bankruptcy Code are not subject to the requirements that a plan be confirmed as set out in 11 
U.S.C. section 1129.  As a result, 11 U.S.C. section 1146(c) does not apply to a sale pursuant to 
chapter 7 of the Bankruptcy Code, and the sale by the Trustee is not exempt under 19 RCNY 
section 23-03(j)(8). 
 
Receivership Exemption:  Under section 23-03(j)(6), a "conveyance to a receiver of realty included 
in the receivership assets, and reconveyance of such realty upon termination of the receivership" is 
not subject to the RPTT.  The Code and the RCNY do not define "receiver."  Generally, a receiver 
is appointed by a court as an impartial intermediary to take possession of a debtor's assets for the 
benefit of the creditors to manage or dispose of the assets as directed by the court.  In the present 
case, the Trustee was appointed by the Bankruptcy Court to facilitate the liquidation of the 
Association's assets.  The Trustee performed a function comparable to that of a receiver.  Thus, 19 
RCNY section 23-03(j)(8) would apply in this case. 
 
That section, however, does not exempt all conveyances by the receiver; it only exempts 
"reconveyance of such realty upon termination of the receivership."  The RPTT and the RPTT rules 
do not define "reconveyance."  The common meaning of "reconvey," as provided by Webster's 
Third New International Dictionary, Unabridged, is "to convey back...to restore (as an estate) to a 
previous owner...." That interpretation is also consistent with section 23-03(j)(5) and other 
provisions, such as those in section 23-03(d), which provide that a transfer to a third-party is subject 
to tax.  Because in this case the Trustee conveyed the Property to a third-party and not back to the 
original owner, the transfer is not exempt under 19 RCNY section 23-03(j). 
 
Exemption related to conveyances by a not-for-profit corporation. 
 
Code section 11-2106(b)(2) and 19 RCNY 23-05(b)(2) exempt conveyances of real property by not-
for-profit corporations operated exclusively for religious, charitable, or educational purposes, if 
certain other conditions are met.  Because the Association was incorporated as a not-for-profit 
corporation, that exemption may have applied had the Association conveyed the Property directly to 
the Taxpayer.  However, it did not do so, rather the Property was first conveyed to the Trustee.  
Thus, Code section 11-2106(b)(2) and 19 RCNY section 23-05(b)(2) do not apply.  
 
Summary. 
 
Because no exemption applies to the conveyance of the Property by the Trustee to the Taxpayer, 
that conveyance is subject to tax. 
 
 

*           *          * 
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The Department reserves the right to verify the information submitted. 
 
 
Sincerely, 
 
 
 
Ellen E. Hoffman 
Assistant Commissioner for Tax Law and Conciliation 
Office of Legal Affairs 
 
LED:ld 


