
PROPOSED TEXT AMENDMENTS  
 

TO CREATE AN R2A DISTRICT 
 
 

 
 
 
Matter in underline is new, to be added; 
matter in strikeout is old, to be deleted; 
Matter within #    # is defined in Section12-10; 
*     *     * indicates where unchanged text appears in the Zoning Resolution 
 
 

*     *     * 
ARTICLE 1 
GENERAL PROVISIONS 
 
Chapter 1 
Title, Establishment of Controls, and Interpretation of Regulations  
 
  

*    *    * 
 
11-12 
Establishment of Districts 
 
In order to carry out the purposes and provisions of this Resolution, the following districts are 
hereby established: 
 
Residence Districts 
 
R1-1 Single-Family Detached Residence District 
R1-2 Single-Family Detached Residence District 
 
R2 Single-Family Detached Residence District 
R2A  Single-Family Detached Residence District 
R2X  Single-Family Detached Residence District 
 

*     *     *  
 
 



12-10   
Definitions  
 

*     *     * 
 
Floor area  
 
"Floor area" is the sum of the gross areas of the several floors of a #building# or #buildings#, 
measured from the exterior faces of exterior walls or from the center lines of walls separating 
two #buildings#.  In particular, #floor area# includes: 
  

*     *     * 
 
(d) attic space (whether or not a floor has been laid) providing structural headroom of five 

feet or more in R2A, R2X, R3, R4 or R5 Districts and eight feet or more in other 
districts;  

 
*     *     * 

 
(i) floor space used for #accessory# off-street parking spaces provided in any #story# after 

June 30, 1989:  
   

 (1) within #detached# or #semi-detached single-# or #two-family residences# in 
R2A, R2X, R3, R4 or R5 Districts, except that  

 
  (a) in R2A Districts, #floor area# within such #residences# shall  include only 

floor space in excess of 300 square feet for one such space, and  
   
  (b) in R3, R4A and R4-1 Districts in #lower density growth management 

areas#, #floor area# within such #residences# shall  include only floor 
space in excess of 300 square feet for one such space and in excess of 500 
square feet for two such spaces.;   

 
*     *     * 

 
 (6) which is unenclosed and covered by a #residential building or other structure# for 

at least 50 percent of such #accessory# off-street parking space in R2A, R2X, R3, 
R4 and R5 Districts......   

       
*     *     * 

 
However, the #floor area# of a #building# shall not include: 
 

*     *     * 
 
(2) elevator or stair bulkheads, #accessory# water tanks, or cooling towers, except that such 



exclusions shall not apply in R2A Districts 
 

*     *     * 
 
(4) attic space (whether or not a floor actually has been laid) providing structural headroom 

of less than five feet in R2A, R2X, R3, R4 or R5 Districts and less than eight feet in other 
districts; 

 
*     *     *  

 
(6) floor space used for #accessory# off-street parking spaces provided in any #story#: 
 
 (i) up to 200 square feet per required space existing on June 30, 1989 within 

#residential buildings# in R3, R4 or R5 Districts, except that: 
 
  (a) in R2A Districts, #floor area# shall not include up to 300 square feet for 

one required space, and  
 
  (b) for #detached# or #semi-detached single-# or #two-family residences# in 

R3, R4A and R4-1 Districts within #lower density growth management 
areas#, #floor area# shall not include up to 300 square feet for one 
required space and up to 500 square feet for two required spaces,  

  
*     *     * 

 
(8) floor space used for mechanical equipment, except that such exclusion shall not apply in 

R2A Districts, and in R2X, R3, R4 and R5 Districts such exclusion shall be limited to ... 
 

*     *     *   
 
(9) except in R2A, R2X, R3, R4 and R5 Districts, the lowest #story# (whether a #basement# 

or otherwise) of a #residential building#, provided that: 
 
 (i) such #building# contains not more than two #stories# above such #story#; 
 

*     *     *  
 
Chapter 3 
Bulk Regulations for Residential Buildings in Residence Districts 
 

*     *     * 
 
23-00 
APPLICABILITY AND GENERAL PURPOSES 
 

*     *     *  



 
23-10 
OPEN SPACE AND FLOOR AREA REGULATIONS 
 
  

*     *     * 
23-141 
In Rl, R2, R3, R4 or R5 Districts 
 
R1 R2 R3 R4 R5 
 
Except as otherwise provided in Section 23-144 (For non-profit residences for the elderly in R3, 
R4, R5, R6 and R7 Districts), in the districts indicated, the minimum required #open space# or 
#open space ratio#, the maximum #lot coverage# and the maximum #floor area ratio# for any 
#building# on a #zoning lot# shall be as set forth in the following tables: 

 
(a) 

District Minimum Required #Open 
Space Ratio# 

Maximum #Floor Area Ratio# 

R1 R2* 150.0 0.50 

  
 * R2A and R2X is are subject to the provisions of paragraph (b). 
 
(b) 

 
 
District 

Maximum 
#Lot Coverage# 

(in percent) 

Minimum Required 
#Open Space#  

(in percent) 

Maximum 
#Floor Area 

Ratio# 
R3A R3X governed by #yard# requirements .50 

R4A R4-1 governed by #yard# requirements .75 

R2X governed by #yard# requirements .85 

R2A 30 70 .50 

R3-1   
R3-2 

 
35 

 
65 

 
.50 

R4 45 55 .75 

R4B 55 45 .90 

R5 55 45 1.25 

R5B 55 45 1.35 

  
*     *     * 

 
 (5) In R2A Districts, the permitted #floor area# for a #residential building# may be 

increased by up to 300 square feet if a detached garage is located in a #rear yard#, 



except where a parking space is provided within the #residential building#.  
 

*     *     * 
 
23-22 
Maximum Number of Dwelling Units or Rooming Units 
 
R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 R9 R10 
 
In all districts, as indicated, the maximum number of #dwelling units# or #rooming units# shall 
equal the maximum #residential floor area# permitted on the #zoning lot# divided by the 
applicable factor in the following table. In R1 through R5 Districts, no #rooming units# shall be 
permitted and any #dwelling unit# shall be occupied by only one #family#. Fractions equal to or 
greater than three-quarters resulting from this calculation shall be considered to be one #dwelling 
unit# or #rooming unit#. 
 

*     *     * 
 

FACTOR FOR DETERMINING MAXIMUM NUMBER  
OF DWELLING UNITS OR ROOMING UNITS   

 
District 

Factor for #Dwelling Units# Factor for #Rooming Units# 

R1-1 4,750  

R1-2 2,850  

R2, R2A  1,900  

R2X 2,900  

 
*     *     * 

 
23-30 
LOT AREA AND LOT WIDTH REGULATIONS  
 

*     *     * 
 
23-32 
Minimum Lot Area or Lot Width for Residences  
 
R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 R9 R10 
 
In all districts, as indicated, except as provided in Section 23-33 (Special Provisions for Existing 
Small Lots), no #residence# is permitted on a #zoning lot# with a total #lot area# or #lot width# 
less than as set forth in the following table: 
 



REQUIRED MINIMUM LOT AREA AND LOT WIDTH 
Type of 
#Residence# 

Minimum #Lot 
Area# 

(in sq. ft.) 

Minimum #Lot 
Width# 
(in feet) 

 
 

District 
#Single-family 
detached# 

9,500 100 R1-1 

 5,700 60 R1-2 

 3,800 40 R2 R2A 

 2,850 30 R2X 

 
 

*     *     * 
 
23-40 
YARD REGULATIONS 
 

*     *     * 
 
23-44 
Permitted Obstructions in Required Yards or Rear Yard Equivalents 
 

*     *     * 
 
(b) In any #rear yard# or #rear yard equivalent#: 
 
 Parking spaces, off-street, #accessory#, provided that: 
 

(1) the height of a #building# used for such purposes, if accessory to a 
#single#or#twofamilyresidence#, shall not exceed one #story#, and if located in an R1 or R2A 
District, such #building# may not benearer than five feet to a #rear lot line# or #side lot line#. 
InR2A Districts, detached garages shall be included in #lot coverage#;  

 
*     *     * 

 
23-441 
Location of garages in side yards of corner lots 
 
In all #Residence Districts#, on #corner lots#, enclosed #accessory# off-street parking spaces 
shall not be considered obstructions in any portion of a #side yard# which is within 30 feet of 
both #side lot lines#, provided that in an R1 or R2A District, on a #corner lot# whose mean 
width is 45 feet or more, no structure used for such purposes shall be less than five feet from any 
#side lot line#. In R2A Districts, detached garages shall be included in #lot coverage#. 
 

*     *     * 
 
23-461 



Side yards for single- or two-family residences 
 
R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 R9 R10 
 
(a) In all districts, as indicated, for #single-family detached residences# or, where permitted, 

for #two-family detached residences#, #side yards# shall be provided as set forth in the 
following table, except that on #corner lots# in #lower density growth management 
areas#, and on #corner lots# in R2A Districts, one #side yard# shall be at least 20 feet in 
width: 

 
MINIMUM REQUIRED SIDE YARDS 

 
 
Number 
Required 

 
Required Total 
Width (in feet) 

Required Minimum 
Width of any #Side 

Yard# (in feet) 

 
 

District 
2 35 15 R1-1 

2 20 8 R1-2 

2 13 5 R2 R2A R3-1 R3-2 
R4-R10 

2 10 2* R2X R3X R4A 

1 8 0* R3A R4-1 R4B R5B 

 
*     *     * 

  
 
23-541 
Within one hundred feet of corners  
 
R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 R9 R10 
 
In all districts, as indicated, except within #lower density growth management areas#, and except 
R2A Districts, no #rear yard# shall be required within 100 feet of the point of intersection of two 
#street lines# intersecting at an angle of 135 degrees or less. 
 
 
23-542 
Along short dimension of block 
 
R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 R9 R10 
 
In all districts, as indicated, except within #lower density growth management areas#, and except 
R2A Districts, whenever a #front lot line# of a #zoning lot# coincides with all or part of a #street 
line# measuring less than 230 feet in length between two intersecting #streets#, no #rear yard# 
shall be required within 100 feet of such #front lot line#. 
 



*     *     * 
 
23-60 
HEIGHT AND SETBACK REGULATIONS  
 
 

*     *     * 
 
23-621 
Permitted obstructions in certain districts 
 

*     *     * 
 
R2A R2X 
 
(b) In the districts indicated, permitted obstructions are limited to those listed in paragraphs 

(b), (e) and (g) of Section 23-62. Dormers may be considered permitted obstructions if: 
 

(1) the aggregate width of dormers facing the #street line# is equal to not more than 
50 percent of the width of the #street wall line#; 

 
(2) the aggregate width of dormers facing the #rear lot line# is equal to not more than 

50 percent of the #rear wall line#; 
 

(3) the aggregate width of dormers facing a #side lot line# is equal to not more than 
50 percent of the width of a straight line connecting and perpendicular to the 
#street wall line# and the #rear wall line#, and 

 
(4) on a #corner lot#, the aggregate width of dormers facing a #side lot line# is equal 

to not more than 50 percent of the width of the #rear wall line# facing such #side 
lot line#. 

 
*     *     * 

 
 
23-631 
Height and setback in R1, R2, R3, R4 and R5 Districts 
 
R1 R2 
 
(a) In the districts indicated, except R2A and R2X Districts, the front wall or any other 

portion of a #building or other structure# shall not penetrate the #sky exposure plane# set 
forth in the following table: 

 
*     *     * 

 



R2A R2X R3 R4 R4A R4-1 
 
(b) In the districts indicated, the height and setback of a #building or other structure# shall be 

as set forth herein except where modified pursuant to paragraphs (g) and (h) of this 
Section. 

 
For the purposes of this Section, where #base planes# of different elevations apply to 
different portions of a #building or other structure#, each such portion of the #building# 
may be considered to be a separate #building#.  Furthermore, for the purposes of this 
Section, #building segments# may be considered to be separate #buildings# and abutting 
#semi-detached buildings# may be considered to be one #building#. 

 
The perimeter walls of a #building or other structure# are those portions of the outermost 
walls enclosing the #floor area# within a #building or other structure# at any level and 
height is measured from the #base plane#.  Perimeter walls are subject to setback 
regulations at a maximum height above the #base plane# of: 

 
21 feet R2A R2X R3 R4A 

25 feet R4 R4-1 

26 feet*  
  

R3 R4A R4-1 
within #lower density growth 

management areas# 
 

*     *     * 
 
(6) Special Situations 
 

*     *     * 
   

R2X 
 

(ii) In the district indicated, at the 21 foot maximum permitted height of a perimeter 
wall, sloping planes are projected inwards and upwards. From a permitted front 
perimeter wall, and from 21 feet above the #base plane# and 20 feet from and 
parallel to a #rear lot line#, such sloping planes shall not exceed a pitch of 45 
degrees in relation to a plane drawn parallel to the base plane at a height of 21 
feet. (See Figure H). Other sloping planes slope toward a ridge line at 35 feet and 
may not exceed a pitch of 80 degrees in relation to a plane drawn parallel to the 
#base plane# at a height of 21 feet. 

 
FIGURE H 

 
  



R2A R2X        
 

(iii) In the districts indicated, at the 21 foot maximum permitted height of a perimeter 
wall, sloping planes are projected inwards and upwards toward a ridge line 35 feet 
above the #base plane#. Such sloping planes shall not exceed a pitch of 45 
degrees where they project from front and rear perimeter walls. All other sloping 
planes shall not exceed a pitch of 80 degrees. All pitches are in relation to a plane 
drawn parallel to the #base plane# at a height of 21 feet. The perimeter walls of 
the #building# and such intersecting sloping planes define the building envelope, 
as shown in Figure H below. On #corner lots#, one #street wall# shall be 
designated as the front perimeter wall, and the building wall opposite such wall 
shall be designated the rear perimeter wall 

 



25-631 
Location and width of curb cuts in certain districts 
 
All curb cuts shall comply with the provisions of this Section, except that in #lower density 
growth management areas#, the provisions of Section 25-632 shall apply. 
 
(a) For #zoning lots# with #residential buildings# where not more than two #accessory# 

parking spaces are required: 
 
 R2A 
 
 (1) In R2A Districts, the maximum width of a curb cut shall be 18 feet, and the 

maximum width of a driveway within a #front yard# shall be 20 feet. All #zoning 
lots# shall maintain at least 18 feet of uninterrupted curb space along each 
#street# frontage. 

 
R2X R3 R4 R5 

 
 (1)(2) In the districts indicated, except R4B and R5B Districts, and except as otherwise 

provided in Section 25-632 (Prohibition of curb cuts in certain dis tricts), curb cuts 
shall comply with the following provisions: 

 
*     *     * 

 
R6 R7 R8 

 
 (2)(3) In the districts indicated without a letter suffix, for #zoning lots# comprised of 

#single-#, #two-#, or three-#family residences# or #building segments#, the width 
and location of curb cuts shall be in accordance with the provisions of paragraph 
(a)(1), inclusive, of this Section. 

 
R4B R5B R6B R7B R8B 

 
 (3)(4) In the districts indicated, for #attached residential buildings# and rowhouses, and 

for multiple dwellings in R5B, R6B, R7B and R8B Districts, new #residential 
developments# shall provide a minimum distance of 34 feet of uninterrupted curb 
space between all curb cuts constructed after June 30, 1989. 

            
 
       


