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January 11, 1991

Mr. Steven A. Quart

Cosentini Associates Consulting
Engineers

Two Pennsylvania Plaza

New York, NY 10121

RE: Fire Dampers in
Class E Buildings

Dear Mr. Quart:

This is in response to your letter, dated December 17, 1990
regarding the requirements of fire dampers in air transfer openings.

In sprinklered Class E buildings, Section 27-343 exempts the
requirements of fire dampers in ducts passing through construction
required to have a fire-resistance rating of one hour.

Section 3-3.2.1 of RS 13-1 requires fire dampers where ducts or
air grilles penetrate partitions required to have a fire-resistance
rating of one hour or more with the above exception.

Therefore, the fire dampers are not required in ducts, air grilles
or air transfer openings in construction of one hour fire-resistance
rating if it meets the requirements of section 27-343 of the Building
Code.

Very truly yours

George C. Sakona, P.E.
Deputy Commissioner
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