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Dear Mr.  

Re: Auctioneers 

This letter responds to your written and telephonic inquiry concerning 
the requirements for conducting an auction of residential real estate in New 
York City. Your inquiry described a venture in which a company licensed by 
the State of Florida as an auction marketing company will carry out the 
marketing of real estate auctions in New York City that will be conducted by 
an auctioneer and real estate brokerage. You asked what licenses are required 
by (a) the auctioneer, (b) the premises where the auction will occur, and (c) the 
company marketing the auctions. 

A. You asked three questions about the auctioneer: 

1. Does the auctioneer need a New York Auctioneer's License and 
is there reciprocity with the State of Florida? 

Section 20-278 of Title 20, Chapter 2 of the New York City 
Administrative Code provides that, "It shall be unlawful for 
any person to engage in the business of auctioneer without a 
license therefor." Accordingly, the person conducting the 
auction in New York City must have an Auctioneer's license 
issued by the New York City Department of Consumer Affairs. 
The law does not provide for reciprocity with the State of 
Florida or any other jurisdiction that licenses auctioneers. 

2. Does the auctioneer need to be an employee of the company or 
may he be an independent contractor? 

The Administrative Code does not require that the auctioneer 
conducting the auction be an employee of the company. 



3. Does the New York licensed auctioneer also need a NY real estate broker license? 

The Department of Consumer Affairs does not license real estate brokers. The 
New York State Department of State, which licenses real estate brokers, may be 
able to answer whether an auctioneer of residential real estate in New York City 
requires a real estate broker's license. 

B. You asked whether the premises where the auction will be held must obtain an Auction 
House license of its own. 

The Administrative Code does not require the premises where the auction is 
conducted to be licensed. Rather, the person or firm conducting the auction 
must be licensed. 

C. You asked whether the company marketing the auction must obtain an auctioneer's 
license. In connection with this question you represented that: 

• the company's name will not appear in the adveliising for the properties to be auctioned; 
• the company's corporate name and/or trade name will not include the word "auction" in any 
way; 
• the company will not be conducting the auction in any manner but instead will be helping to 
market the proposed auction by, among other means, developing the advertising for the auction. 

Section 20-281 ofthe Administrative Code provides that "It shall be unlawful for 
any person not licensed as an auctioneer to represent or circulate or place before 
the public any announcement, or to insert or cause to be inserted in any city, 
business or telphone directory, any notice that he or she is conducting the 
business of auctioneering." If the company engaged in the marketing venture 
conducts business in the manner you described, it does not require an 
auctioneer's license issued by the Department of Consumer Affairs. 




