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VIA ELECTRONIC MAIL 
  
 RE: Whether a music producer soliciting bids for the sale of his own 

work must obtain an auctioneer’s license 
 
Dear Mr. : 
 
I am writing in response to your inquiry to the Department of Consumer Affairs (DCA) 
concerning whether your client must obtain a DCA auctioneer license.  In your inquiry 
and subsequent correspondence, you have stated that your client is a music producer 
who wishes to “hold an in-person live bidding process” for the sale of his musical works 
to artists and their managers or label representatives.  Bidders would be publicly 
invited via social media as well as through your client’s connections in the music 
industry.  You also stated that only your client and those bidding on his works will be 
involved in the bidding process, with no third-party agent or representative of your 
client soliciting or taking bids. 
 
Section 20-278 of the New York City Administrative Code (“the Code”) prohibits 
“engag[ing] in the business of auctioneer” without a license.  The Code does not define 
the term “auctioneer.”  In the past, DCA has taken the position that an individual who 
is compensated for his or her services conducting an auction must be licensed, 
whereas an individual donating his or her time to conduct a charity auction need not 
obtain a license.  This is consistent with the traditional understanding of an auctioneer 
as a compensated agent in the sale of the property of others.   Under the 
circumstances you describe, with your client soliciting bids only for his own work and 
neither acting nor being compensated as an agent for others, he is not engaged in the 
“business of auctioneer” and is not required to obtain a license. 
 
Please feel free to contact DCA if you have any additional questions. 
 
Sincerely, 
 
 

 
Staff Attorney 

Julie Menin 
Commissioner 
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