
 

January 15, 2015 
 
BY E-MAIL 

 
RE: Question Regarding Catering Establishment and Cabaret Licenses 
 
Dear Mr. 
 
This letter is in response to your two inquiries concerning: 1) whether a 
hotel/restaurant which has a room that it occasionally uses for private events 
where there is dancing requires a catering establishment license and 2) whether a 
hotel/restaurant which has an event to which tickets are sold in advance and not  
at the door at the time of the event is deemed a private event.   
 
Section 20-359(4) of the NYC Administrative Code (“Code”) defines a “catering 
establishment” as “any room, place or space in the city, which is used, leased or 
hired out in the business of serving food or beverages for a particular function, 
occasion or event, to which the public is not invited or admitted and wherein 
music or entertainment is permitted” (emphasis added).  Because the room will 
be used for private events where food and drink will be served and entertainment 
is permitted, a catering establishment license is required.  The frequency with 
which the room is used for such purpose is not the controlling factor.   
 
As to your second inquiry, the mere selling of tickets in advance to an event does 
not make the event private, as presumably anyone who pays the requisite fee can 
gain admittance to the event.  Hence, the event is akin to any concert with a 
limited seating capacity whereby tickets are sold to the public in advance.  The 
fact that admission is denied to those without a ticket and that no tickets can be 
purchased at the event does not make the event private.   
  
Thank you for your inquiry. 
 

Sincerely, 
 
       

 

 

 

 

 

 
 
 




