
 

August 2, 2010 
 
BY E-MAIL 
 

 
 Re: Debt collection question 
 
Dear Ms. 
 
The New York City Department of Consumer Affairs (the “Department”) issues this letter 
in response to an inquiry you submitted via e-mail. You asked whether there are 
requirements for specific language that debt collection agencies must use to list their 
license numbers in letters to consumers.  The answer to your question is that New York 
City law does not require debt collection agencies to use specific language to list their 
license numbers in letters sent to consumers. However, the New York City rules 
governing all businesses licensed by the Department mandate certain license number 
disclosures in all licensee letters and other printed material.   
 
Section 1-05 of the Rules of the City of New York requires: 
 
Any advertisement, letterhead, receipt or other printed matter of a licensee must 
contain the l icense n umber a ssigned to the licen see by th e New York City 
Department of Con sumer Affairs. The lic ense number must be cl early identified 
as a New York City Department of Consumer Affairs license number and must be 
disclosed and disseminated in a lawful manner. Any telephone listing consisting 
solely of the  nam e, ad dress, an d tele phone n umber of the li censee n eed n ot 
specify the licensee’s license number…. 
 
For more information about New York City’s laws and rules regulating debt collection 
agencies, please visit the Department’s web site at www.nyc.gov/consumers. 
 
Thank you for your inquiry. 
 
 
Sincerely, 
 
Department of Consumer Affairs 
 
 

Jonathan Mintz 
Commissioner 

42 Broadway 
New York, NY 10004 

Dial 311 (in NYC) or 212-
NEW-YORK (outside NYC) 

nyc.gov/consumers 

 
 




