
 

December 17, 2010 
 
BY REGULAR MAIL 
 

 
 Re: Debt collection agency question 
 
Dear Mr. : 
 
The New York City Department of Consumer Affairs (“Department”) issues this letter in 
response to your recent inquiry, regarding debt collection agencies.  You asked the 
following two questions: 
 

1. Does a telephone line with a prerecorded voice that notifies consumers that 
their calls will be recorded and which prompts consumers to select English or 
Spanish before connecting consumers with a live person comply with Section 2-
194 of the Rules of the City of New York (“Rules”)? 

2. Under Section 20-493.1(i) of the Administrative Code of the City of New York 
(“Code”), instead of giving consumers a name of a specific person to call back 
at the debt collection agency in all permitted communications, may a debt 
collection agency list the name of a member of call center management? 

 
The answer to your first question is yes, provided that this process meets all of the 
requirements in Section 2-194(a) of the Rules. Section 2-194(a) states: 
 
The call -back num ber to  be answere d by a natural person which a de bt colle ction 
agency is required to provide consumers pu rsuant to § 20-4 93.1(a)(i) of the 
Administrative Code, shall be a number for a telephone for which a call to th at number 
shall be either (1) answered by a natural person qualified to address consumer inquiries 
concerning communications th e d ebt collection ag ency has with con sumers or (2) 
routed to such a n atural p erson within 60 second s after the call is lin ked to the debt  
collection agency’s telephone line fo r such number and that shall be answered by such 
natural person within 60 seconds after the call is routed. 
 
The Statement of Basis and Purpose states, regarding Section 2-194:  
 
. . . the Department promulgates section 2-194 to address how the obligation to provide 
a call -back number that is to be an swered by a natural person must be b y someone 
qualified to address all matters that were the subject of the communication to the  
consumer, a nd ho w that requi rement can be satisfied wh en using call routing 
technology. 
 
With regard to your second question, Section 20-493.1 of the Code states that debt 
collection agencies must: 
 
a. In any permitted communication with the consumer, provide: . .  . iv. the  name of the 
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person to call back . . . 
 
If the member of call center management named in the permitted communication is qualified to address consumer 
inquiries concerning communications the debt collection agency has had with the consumer, then the answer to 
your question is yes. 
 
For more information about New York City’s laws and rules regulating debt collection agencies, please visit the 
Department’s web site at www.nyc.gov/consumers. 
 
Thank you for your inquiry. 
 
 
Sincerely, 
 
NYC Department of Consumer Affairs 
 
 




