
 

October 23, 2014 
 
BY EMAIL AND FIRST CLASS MAIL 
 

 
RE: Employer for Musicians 

 
Dear Mr. : 
 
This letter is in response to your inquiry in which you ask whether a business 
that contracts with third parties to place musicians in single engagements must 
be licensed as an employment agency.  You state that the business employs the 
musicians, pays them directly through a payroll service, and files W-2 forms on 
their behalf.  Based on the information you provided, the answer is no. 
 
A business that acts as the employer of its workers is not included in the 
definition of employment agencies provided in Article 11 of the NYS General 
Business Law and which must be licensed by the NYC Department of Consumer 
Affairs (“Department”).  Because the business you describe is the employer of 
its workers, the business is not required to be licensed by the Department. 
 
Thank you for your inquiry. 
 
Sincerely, 

   
 
 
 

Assistant General Counsel 
 

Julie Menin 
Commissioner 
 

Assistant General Counsel 

 
42 Broadway 
8th Floor 
New York, NY 10004 
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