
 

August 13, 2012 Jonathan Mintz 
Commissioner 

Assistant Commissioner 
Legal Division 

42 Broadway 
9th Floor 
New York, NY 10004 

tel 
nyc.gov/consumers 

 
 

 

 
 

 
RE: Follow-up to Meeting of the Department of Consumer Affairs and 
the Metropolitan Funeral Directors Association  
 
Dear and : 
 
Thank you for your letter summarizing the issues and questions raised 
during the Department of Consumer Affairs’ (“the Department”) meeting 
with the Metropolitan Funeral Directors Association (“MetFDA”) on 
May 10, 2012. This letter is in response to those questions and issues.  
 

I. Casket Manufacturer Model Numbers 
 

 
The MetFDA again asks for clarification of the language in Section 20-
731 of the Administrative Code of the City of New York (“the Code”) 
which provides:  

 

n 

st one-

 
(emphasis added). 

 

bers or for issuance of an interpretative rule change    

Any provider of funeral services who offers a casket for 
sale, or an outer interment receptacle for sale in a selectio
room, shall prominently display the actual retail price on 
each casket or outer interment receptacle, in at lea
half inch numbers, as well as composition and model 
number of such casket or outer interment receptacle

 
Specifically, the MetFDA maintains that manufacturers do not provide 
model numbers but provide model names.  The MetFDA asks whether 
labeling by name comports with the statute. As you know, the 
Department has asked the MetFDA to provide documentation of industry 
practice to enable us to assess an industry wide course of action 
consistent with both widespread practice and the statute’s goal of arming 
consumers with information for comparison shopping. The single
document provided to us is insufficient to demonstrate industry practice  
warranting the Department’s waiving of the requirement for providers to 
disclose casket num
at this juncture.     
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Nonetheless, we agree with the MetFDA’s position that the Department should only require the 
display of a casket manufacturer’s model number if such model number in fact exists.” Therefore, 
going forward, on a case by case basis, if a provider to whom a violation was issued provides us 
with sufficient documentation from a casket manufacturer that the manufacturer does not assign 
model numbers to its caskets, and the provider has proof that it is displaying the model name of the 
casket in order to provide consumers with a basis for comparison shopping, we will withdraw the 

iolation.   We believe this is a reasonable approach given the concerns raised and the absence of 

 

v
proof of industry wide practice. 

II. Placement of Casket Display Price Card 
 

You have asked where the price of the casket may be displayed when a funeral service provider 
displays only a portion of the casket (a “partial cut” display). Although §20-731(a) of the Code 
requires that the price of the casket be displayed “on each casket,” the Department agrees with the 
MetFDA’s position that the funeral service provider can comply with Section 20-731(a) by 
displaying the price of the casket on the wall directly adjacent to the partial cut display, rather than 
on the partial cut display itself. The price must be displayed “prominently,” there must be separate 
posted prices for each separately displayed partial cut display, and the numbers must still comply 

 the inside of an open casket do not comply with the requirements of Section 20-731(a) 
of the Code and Section 5-161 of the Rules because they would not be visible if the casket were 

 

with the statute’s size requirement (one-half inch).   
 

You have also asked whether Section 20-731(a) of the Code prohibits the display of the price card 
inside an open casket. The answer is yes. As noted above, Section 20-731(a) requires that the price 
be displayed “on each casket” (emphasis added). Moreover, §5-161 of Title 6 of the Rules of the 
City of New York (“the Rules”) states that “[t]he retail price…must be clearly visible regardless of 
whether such casket or receptacle is open or closed.” The Department’s position is that price cards 
placed on

closed.   

III. Issuance of Violations to Multiple Entities 
 

You state in your letter that “[i]t is the position of the MetFDA that the [Department’s] practice of 
issuing duplicate violations to a single owner for every entity registered by him or her without any 

ith the entity’s name; brochures or other materials, including the General Price List, that contain 

regard to whether the entity actually provides funeral services is inconsistent with the regulations.”   
 

As a general rule, the Department will issue separate violations to each entity that appears to be 
doing business at a single location, regardless of whether the entities share common ownership. 
Indicia that an entity is doing business at a particular location might include a sign at the premises 
w
the entity’s name; and/or a statement by an employee that the entity does business at that location.  
 
The Department’s practice is based on the definitions set forth in the law entitled “Information 
With Respect to Funeral Costs” (§20-730, et. seq. of the Code). §20-730(m) of the Code defines a 
“provider of funeral services” as any “person, partnership or corporation, or any employee or agent 
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thereof, engaged in the business of selling or offering for sale, directly to the public, funeral 
services or funeral merchandise; of preparing deceased human bodies for burial, cremation or other 
final disposition, or of conducting or arranging funerals” (emphasis added).  §20-730(k) defines 
"[o]ffered for sale" to mean “making available for purchase or suggesting availability of 
merchandise or services for purchase by use of any advertising or promotional materials, including 
brochures, handbills, or calendars, or by the displaying of merchandise, or verbal or written 
expressions, direct or indirect, of a willingness to furnish services or merchandise to the public for 
a retail price.” These definitions make clear that any entity that is in any way holding itself out as 

viding services is a “provider of funeral services” and must comply with all of the applicable 

 

pro
laws and rules.  
. 

IV. Telephone Disclosure Requirements 
 
You have requested additional clarification on the meaning of the words “average” and 
“customary” in Section 5-164(a)(2) of the Rules. As stated in the Department’s letter of February 
13, 2012, to the MetFDA, the “average cost” of a funeral should be the average total price based 
on the provider’s current General Price List. The cost of a “customarily provided funeral” is the 
total price a typical customer paid the provider for a funeral during the last one-year period. The 

least expensive cremation services offered by the funeral home.  The provider 
ould not be required to provide the caller with the most expensive item or service offered at the 

Thank you for your continued cooperation with the Department. Please feel free to call me if you 
estions. 

 
Sincerely,  

Assistant Commissioner 
Legal Division 

cost of a “customarily provided funeral” must be supported by documentation. 
 

You have also asked whether Section 5-164(a) of the Rules requires the funeral services provider 
to provide a caller with the most expensive item of service offered at the funeral home 
“irrespective of what service the caller is interested in purchasing.” The answer is no. Section 5-
164(b) of the Rules states:  “When a telephone caller makes a specific inquiry regarding a category 
of item or service which is contained in the General Price List, the caller shall, during the course of 
the telephone conversation, be given the price and description of the most expensive and the least 
expensive item or service in that category . . . .” In the example you provided in your letter, if the 
caller specifies that he or she is interested in direct cremation, the funeral service provider would 
be required by Section 5-164(b) to provide the caller with the price and description of the most 
expensive and 
w
funeral home.  
 

have any qu

 




