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42 Broadway Re: A Locksmith License is Required to Change Locks in an Office Building.
9th Floor
New York, NY 10004 Dear Mr. ,

+1 tel This letter responds to your inquiry whether a NYC Department of Consumer Affairs
+1 fax Locksmith license is required for an employee who changes locks on behalf of his/her

employer. The answer is that a license is required.
nyc.gov/consumers

Pursuant to NYC Administrative Code (“the Code”) §20-298, a locksmith is:

“a person dealing in the mechanical actions... of all locks, key or
keyless, or similar devices, and whose trade or occupation is repairing,
servicing, installing, inspecting, opening and closing such locks by
mechanical means, other than with the regular key made for the
purpose, without altering. . the original condition or effectiveness of
such locks.

Section 20-299 of the Code states that “[i]t shall be unlawful for any person... in a.
office building. . or any other establishment, to perform the duties of a locksmith, without
a license..

According to your letter, the employee will perform “locksmith type work”, including
changing locks. As this type of work fits within the definition of a locksmith, and because
the duties will be performed in an office building or other establishment, a Locksmith
license is required.

For your convenience, I have enclosed a Locksmith license application.

Sincerely




