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Re: Pawnbroker Disclosures 

Dear Mr.  

I am writing in response to your email inquiry about the requirements of 
pawnbroker laws and their application to receipts issued by pawnbrokers. 
Your email asked two questions in connection with a transaction you 
enter'ed into that involved a diamond ring. 

Question No.1 asked, in pertinent part, whether it is a violation of a 
"Consumer Affairs Disclosure rule" for' a pawnbroker not to "accurately 
describ[e] on the receipt the item they took possession of which indicates an 
impr'oper monetary evaluation?" Sections 43 and 44 of Article 5 
("Collateral Loan Brokers") of New York State's General Business Law set 
forth r'ecordkeeping r'equirements applicable to pawnbroker's. 

Section 43 states: 

Certain entries to be made in book. Every such collateral loan 
broker shall keep a book in which shall be fairly written, at the 
time of such loan, an account and description ofthe goods, 
articles or things pawned or pledged, the amount of money 
loaned thereon, the time of pledging the same, the rate of interest 
to be paid on such loan, the name and residence of the person 
pawning or pledging the said goods, articles or things and a 
notation of whet he I' the pledgor claims to be the owner, consignee 
or agent of the owner. 

Section 44 states, in part: 

Memorandum to be given. 1. Every such collateral loan broker 
shall at the time of each loan deliver to the person pawning of' 
pledging any goods, article or thing, a memorandum or note 
signed by him containing the substance of the entry required to 
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be made in his book by the last pr'eceding section .... 

Neither Section 43 nor Section 44 of the General Business Law requires that a pawnbroker set forth 
in the book or memorandum to be given the actual monetary value ofthe item pawned or' pledged. 
These sections do r'equire a pawnbroker to record an accurate description of goods that have been 
pawned or pledged. Therefore, if a diamond ring has been pawned or pledged, the General 
Business Law requires that the pawnbroker book and the memorandum to be given refer to the 
diamond in the description ofthe item. 

Question No.2 asks whether "the pawnbr'oker [is] required by law or by Consumer Affair's to list 
the full monetary value of the [pawned item] ?" You asked that question in connection with a 
notice on the receipt given to you by a pawnbroker that purports to limit the liability of the 
pawnbroker to twice the amount of the pledge. Ther'e are no licensing laws that regulate or require 
pawnbrokers to list the full monetary value on receipts given to consumers. 

Please be advised that all DCA licensees must comply with New York City's Consumer Protection 
Law, which provides that "[n]o person shall engage in any deceptive or unconscionable trade 
practice in the sale, lease, r'ental or loan of any consumer goods or' services, or in the collection of 
consumer debts." Whether the limitation on liability contained in the receipt you received from the 
pawnbroker violates any provision of the Consumer Protection Law is a question you may wish to 
pr'esent to the court hearing your lawsuit. 

, Since~~lyt1--
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