
 
 

August 8, 2014 
 
Mr. VIA EMAIL (  

 
Re:  Legal Interpretation – Licensing of Quadricycles 

 
Dear Mr. I  
 
The New York City Department of Consumer Affairs issues this letter in 
response to your inquiry whether you may obtain a license to operate a 
quadricycle that seats approximately ten people to provide sightseeing tours in 
New York City.  The short answer is no.   
 
A quadricycle cannot be licensed as a pedicab in New York City. Section 20-
249(c) of the NYC Administrative Code defines a pedicab, in pertinent part, as 
“a bicycle as defined in the vehicle and traffic law.”  Section 102 of the New 
York Vehicle and Traffic Law defines a bicycle as “[e]very two or three 
wheeled device upon which a person or persons may ride, propelled by human 
power through a belt, a chain or gears, with such wheels in a tandem or 
tricycle[.]” (emphasis added).  A four wheeled vehicle is not a bicycle as 
defined in State law and therefore may not be licensed as a pedicab. 
 
In addition, local law prohibits operation of a quadricycle on the streets of New 
York City.  In particular, section 19-171.1(b) of the Administrative Code states 
that “[i]t shall be unlawful to operate, or cause to be operated, any motorized 
pedicab or multi-passenger wheeled device, other than a tandem bicycle, on 
any street, sidewalk, highway, bridge, tunnel or park within New York City.”  
Administrative Code § 19-171.1(b) (emphasis added).  Administrative Code 
§ 19-171.1(a)(2) defines “multi-passenger wheeled device” as “a wheeled 
device with three or more wheels that is designed and constructed to permit 
seating by more than two people, that is propelled by human power, and that is 
designed to permit propulsion by more than two  individuals simultaneously.”   
 
More information about New York City’s licensing laws can be found at 
www.nyc.gov/consumers.   
 
Very truly yours, 
 

 

Julie Menin 
Commissioner 

Executive Deputy General   
Counsel 

42 Broadway 
8th Floor 
New York, NY 10004 
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