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RE: Process Server Agency and Process Server Individual Traverse Hearing 
Reporting Requirements 

Dear Ms. 

The New York City Department of Consumer Affairs (the "Department" or 
"DCA") is issuing this response to your email inquiry, dated September 28, 2011. You 
asked the following question concerning traverse hearing reports: "[W]hether one 
[report] from the licensed agency will cover the reporting of a hearing, as well as the 
reporting of results [of the traverse hearing] if the notice [i.e., report] has the license 
number of both on same." 

As explained below, based on the facts described in your inquiry, both the 
Process Serving Agency ("PSA") and the individual process server ("PSI") are required 
to separately report to the Department information concerning any traverse hearing, 
including the final disposition of such hearing. 

Section 2-236(a), title 6 of the Rules of the City of New York ("6 RCNY") provide 
that 

Whenever a process server or process serving agency receives any type of 
notice, including an oral communication, that a court has scheduled a hearing to 
determine whether service of process made or assigned by such licensee was 
effective, the licensee shall submit a report to the Department (attention of 
Counsel's Office), in writing, by certified mail, or bye-mail to an address 
designated by the Department,1 within ten days of receiving such notice .... 

6 RCNY § 2-236(a) (emphasis added). According to the text of this rule, each licensee 
(the PSA and the PSI) has an independent duty to report to the Department the 
scheduling of a traverse hearing and the final disposition of such hearing. Indeed, "the 
amended rule clarifies that both the process serving agency and the individual process 
server to whom process was assigned or distributed for service have an obligation to 
notify the Department of the scheduling of a hearing .... " Statement of Basis and 
Purpose to Amended Rules, 138 THE CITY RECORD 34 at p. 384 (Feb. 18, 2011). Thus, 
merely adding both the PSA and PSI license numbers to the same traverse hearing 
report would not comply with the Rule whereby each licensee shall independently 
submit a report to the Department. 

The Department has designated the following e-mail address for traverse reports: TraverseReports@dca.nyc.gov. 
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Additional information about license requirements and a compilation of licensing laws is available on DCA's 
website at nyc.gov/consumers. 




