
 

November 4, 2010 
 
BY REGULAR MAIL 
 

 
  

  
 Re: Debt collection agency question 
 
Dear 
 
The New York City Department of Consumer Affairs (“Department”) issues this letter in 
response to your recent inquiry. You asked whether a “debt buyer” needs a debt 
collection agency license from the Department if the debt buyer uses a Department-
licensed debt collection agency to communicate with consumers and, presumably, has 
no direct contact with consumers. The answer is yes.  
 
The Department advises you to refer to Section 20-489(a) of the Administrative Code of 
the City of New York (“Code”) for the definition of a “debt collection agency.”  Under the 
Code, a debt collection agency that requires a license from the Department is: 
 
. . . a person engaged in business the principal purpose of which is to regularly collect or 
attempt to collect debts owed or due or asserted to be owed or due to another and shall 
also include a buyer of delinquent debt who seeks to collect such debt either directly or 
through the servi ces of an other by, including but not  limited to, initiating or usi ng legal 
processes or other means to collect or attempt to collect such debt. 
 
For more information about New York City’s laws and rules regulating debt collection 
agencies, please visit the Department’s web site at www.nyc.gov/consumers. Note that 
there may be other laws enforced by Federal, State, and/or other City agencies that 
apply to your business.  
 
Thank you for your inquiry. 
 
 
Sincerely, 
 
Department of Consumer Affairs 
 

Jonathan Mintz 
Commissioner 

42 Broadway 
New York, NY 10004 

Dial 311 or  
212-NEW-YORK  
(outside NYC) 

nyc.gov/consumers 

 
 




