
 
 
 

September 3, 2013  
 
BY U.S. MAIL AND E-MAIL 
 

 

 
 
Re:  Request for Interpretation of Rules of the City of 
New York, Title 6 § 5-59 
 
 
Dear  
 
This letter is in response to your inquiry asking whether a 
restaurant’s imposition of a mandatory 18% “administrative 
charge” on the bills of all consumers who dine in the restaurant, 
irrespective of the size of the party, would constitute a “bona 
fide service charge” under Section 5-59(b) of Title 6 of the 
Rules of the City of New York (“RCNY”).  You state that the 
restaurant would disclose the charge on the menu, which would 
also state that the charge was not a gratuity and that “no gratuity 
is expected.” You further state that the charge will be used to 
“provide for a compensation system for all employees in the 
restaurant to participate, in an effort to equalize their 
compensations and to incentivize their performance.” For the 
following reasons, the Department of Consumer Affairs 
(“Department”) concludes that this charge is not a “bona fide 
service charge” under 6 RCNY § 5-59(b), and the restaurant 
may not impose the fee. 
 
The Department’s Restaurant Surcharge Rule, 6 RCNY § 5-59 
(a) provides: 
 

A seller serving food or beverages for 
consumption on the premises may not add 
surcharges to listed prices.  For example, a 
restaurant may not state at the bottom of its 
menu that a 10 percent charge or a $1.00 
charge will be added to all menu prices. 
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The Rule itself provides guidance on what constitutes a “bona fide surcharge” and 
provides two examples of a “bona fide service charge.”  They are: 
 
(A)       An additional charge for two persons splitting a meal.   
 
This charge is a bona fide service charge because the consumer has requested an 
additional service that was not contemplated in the pricing of the item.  That is to say, the 
consumer has requested that a meal (which was priced for consumption by, and for 
delivery to, one customer) be shared by two or more diners.  The consumer is asking the 
restaurant to provide additional service by necessitating the provision of a second set of 
flatware, dinnerware, linens, etc. and the cleaning of those items once they have been 
used.  It is fair for the restaurant to require the consumer to pay for this additional service 
and the rule allows imposition of this payment because the charge is a “bona fide service 
charge.”   
 
 (B)      A minimum per person charge.  
 
If conspicuously disclosed, a minimum per person charge is deemed to be a “bona fide 
service charge” because it is not imposed as a surcharge; that is, it is not imposed on top 
of the stated price of individual items, but reflects what the restaurant deems to be the 
point at which it is financially feasible to serve each customer at the prices it has 
established for the individual items on its menu.   

 
The charge that the restaurant intends to implement is not consistent with these examples 
of “bona fide service charges.”  The charge is not a charge for an additional service. The 
restaurant can factor employee compensation into its menu.  Although the restaurant 
intends to disclose the mandatory service charge, the price for food and drinks listed on 
dine-in menus should include the full price for preparing and serving the meal, since such 
service is expected to be included when a consumer consumes food or beverages on the 
premises.  
 
 

Regards, 
 

 
 

Staff Attorney 
 
 




