
 
 

April 18, 2008 

Re: Corpor'ate Change in Scrap Metal Processor 

Dear Mr.  

lhe New York City 
Department of 
Consumer Affairs 
42 Broadway 
NewYork,NY 
10004-1716 

Jonathan Mintz 
Commissioner 

Deputy Director 
Legal Services Division 

 

I am writing in response to your query concerning a proposed change in the corporate 
ownership of a DCA-licensed scrap metal processor. You specifically asked whether a 
planned transfer of more than 10% of stock by corporate principals in a family-owned 
business to family members, such as children or grandchildren (who do not currently 
have any stock ownership), will result in the corporation being required to apply for a 
new license. In short, the answer is yes, unless there is prior written approval of the 
change in owner'S. 

Pursuant to §20-110 of Title 20, Chapter 2 of the Administrative Code of the City of 
New York ("Code"): "Where any person ... becomes the beneficial owner often percent 
or more of the stock of an organization to which a license has been granted pursuant to 
chapter two, if such person ... previously did not hold at least a ten percent interest, such 
license shall immediately become void unless prior written approval of the 
commissioner or commissioner's designee is obtained." . 

Thus, if your client were to have the proposed new owners successfully undergo a 
background check, including fingerprinting, it could seek prior written approval from 
DCA before making the formal change in ownership and thereby retain its current 
license. 

If you have any further questions, please don't hesitate to contact me . 
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