
 

September 26, 2014 
 
BY EMAIL AND FIRST CLASS MAIL 
 

 
RE: Sidewalk Café Insurance Requirements 

 
Dear Mr.  
 
This letter is in response to your inquiry in which you ask for clarification 
regarding the insurance requirements for sidewalk cafés licensed by the NYC 
Department of Consumer Affairs (“the Department”) to operate in New York 
City (“NYC” or “the City”). 
 
You correctly state that Title 6 of the Rules of the City of New York Section 2-
57(c) requires a sidewalk café licensee to “secure and maintain throughout the 
term of the license liability insurance issued by a company duly authorized to do 
business in the State of New York, insuring the licensee and the City of New 
York … (1) For bodily injury including death, in (i) the minimum amount of 
$100,000 for any one (1) person and (ii) the minimum amount of $300,000 for 
any one (1) accident; and (2) for property damage in the minimum amount of 
$25,000.”   
 
The Revocable Consent Agreement, effective June 4, 2014, (“2014 RC 
Agreement”) which contains the terms of the revocable consent that a sidewalk 
café licensee must comply with, also includes specific requirements regarding 
the insurance policy that must be maintained.  Paragraph 19 of the 2014 RC 
Agreement states, for instance, “the Grantee [sidewalk café licensee] shall 
maintain Commercial General Liability insurance protecting the insureds from 
claims for property damage and/or bodily injury … provided by a company that 
may lawfully issue such policy and have an A.M. Best rating of at least A- / 
“VII” or a Standard and Poor’s rating of at least A.”   
 
The previous Revocable Consent Agreement, effective from June 5, 2013 to 
June 4, 2014, did not contain this term.  Thus, sidewalk café licensees who 
executed this prior Revocable Consent Agreement were not required to obtain 
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insurance from companies that were rated at least A- or “VII” by A.M. Best or at least A by Standard and 
Poor’s. 
 
The terms of the current 2014 RC Agreement, however, require that insurance obtained by a sidewalk café 
must be provided by a company with an “A.M. Best rating of at least A- / “VII” or a Standard and Poor’s 
rating of at least A.”  Thus, sidewalk café licensees who have entered into the 2014 RC Agreement with 
the City must obtain Commercial General Liability insurance from companies that satisfy these ratings, 
and which provide coverage for the licensee and the City, in the minimum amounts required by 6 RCNY 
Section 2-57(c) and the 2014 RC Agreement.  For the convenience of businesses seeking current licensing 
information for sidewalk cafés, these requirements are provided on the Department’s website. 
 
Thank you for your inquiry. 
 
Sincerely, 

   
 
 
 

Assistant General Counsel 
 




