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Re: Termination of A Land Owner's Consent to Operate a Sidewalk Cafe 

Dear ML  

I am writing in response to your inquiry regarding a land owner's opportunities 
to terminate prior consent to the operation of sidewalk cafe in front of its property. 

As you noted, a land owner's consent is required in order for a sidewalk cafe 
license to be initially granted. Section 2-51 (a)(1) of Title 6, Chapter 2, Subchapter F of 
the Rules of the City of New York (the "Rules") provides that an applicant must submit, 
"the written, signed and notarized consent of the owner of property in front of which a 
sidewalk cafe is to be operated." A land owner's consent, once given, extends 
throughout the cafe license period, even if the land owner should transfer ownership of 
the property during that license period. 

Unless the Department receives official notice of termination in advance of the 
expiration of the cate's license period, this land owner consent is presumed to continue 
for the term of the lease at a renewal of such license. Such official notice must be 
transmitted to the Department in writing, by certified mail, with return receipt requested. 
Should the Department receive such official notice of termination, it would then not 
permit a sidewalk cafe licensee to renew its license. 

Please do not hesitate to contact me with any further inquiries. 

Sincerely, 

 
Sidewalk Cate Attorney 




