
 

October 17, 2013 
 
Via email: 
 
Re: Stoop Line Stand Smaller Than Four Feet Wide 
 
Dear  
 
The New York City Department of Consumer Affairs (“DCA”) sends this letter in 
response to your email asking whether you may obtain a license for a stoop line stand 
that is smaller than four feet wide.  The short answer to your question is yes. 
 
The City of New York Administrative Code, Section 20-237, states that a stoop line 
stand “shall not exceed seven feet in height.”  Additionally, a stoop line stand “shall be 
maintained wholly within the stoop line and shall not obstruct the free use of the 
sidewalk by pedestrians.  Stoop line stands shall not exceed ten feet in length nor four 
feet in width, except . . . [w]here the sidewalk in front of the premises is at least sixteen 
feet wide, such stoop line stand may extend up to ten feet in length and five feet in width 
as long as a straight, unobstructed pathway of at least nine and one-half feet is 
maintained at all times on the sidewalk in front of the entire length of the premises 
where such stoop line stand is located.”  Thus, while the law generally does not allow a 
stoop line stand to be larger than the measurements given in Section 20-237, it does not 
prevent the use of a smaller stand. 
 
You should be aware that the Rules of the City of New York (“RCNY”) do not allow the 
DCA to grant a license for stoop line stands that, when measured in distance from the 
building where the property is located, would take up “more than one-third [of] the entire 
width of the sidewalk” (6 RCNY §2-70.2[b]), regardless of how small the stand may be. 
 
Finally, we recommend that you contact the Department of Transportation, which 
enforces rules related to sidewalk obstructions generally, to determine whether a stand 
is actually allowed on your street. 
 
Sincerely, 
 

Jonathan Mintz 

Commissioner 

42 Broadway 

8th Floor 

New York, NY 10004 

nyc.gov/consumers 

 
 




