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RE: Temporary Babysitting Services as Employment Agency

Dear [N

This is in response to your email in which you ask whether you are required to
obtain a license from the Department of Consumer Affairs (“Department”) for
your business. As you’ve described it, your business will provide babysitters to
families who need them on a temporary basis. The business will charge the
family a fee, but will not charge the babysitter a fee.

The answer to your inquiry is that you must obtain an Employment Agency
License from the Department for you business.

Section 172 of the New York General Business Law (“GBL”) requires
employment agencies in New York City to be licensed by the Department. GBL
Section 171(2)(a) defines an employment agency as “any person...who, for a fee
procures or attempts to procure: (1) employment or engagements for persons
seeking employment or engagements...or (2) employees for employers seeking
the services of employees.” Although certain employment agencies in which the
employer, rather than the job applicant, pays the fee are exempt from the license
requirement, your business would not fall within this exemption because you
will be placing job applicants in “Class A” employment, which is defined by
GBL Section 185 to include “domestics” and “household employees,” and which
is not exempted from the licensing requirement.

Visit the Department’s website at nyc.gov/consumers to apply for a license online.

Thank you for your inquiry.

Sincerely,

Staff Attorney %





