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Re: Drop fee still applies if the vehicle has not been removed from the parking 
lot 

Dear Mr. : 

I am writing in response to your inquiry whether tow truck companies are 
required to accept reduced rates from drivers whose vehicles are attached to the 
tow truck but not yet removed from private property on which it was parked 
without authorization. The answer is that the tow truck operator must permit the 
owner to remove the vehicle from the property upon payment of the reduced 
rate. 

Section 19-169. I (g) of the New York City Administrative Code ("the Code") 
provides in relevant part that: 

[i]f the ... owner or ... person in control of a vehicle arrives at the 
scene prior to the removal of the vehicle, and such vehicle is 
connected to any apparatus for removal, the vehicle shall be 
disconnected from such apparatus and such registered owner or 
other person in control of such vehicle shall be allO\ved to remove 
the vehicle from the premises without interference upon payment 
of a reasonable service tee of not more than one-half of the 
charge allowed for removal. .. 

You asked whether the provision in Section 19-169.1 (g) of the Code requiring 
tow truck drivers to charge a reduced rate ("drop fee") applies if the illegally 
parked vehicle is connected to a tow truck, the vehicle was removed from a 
parking space on private property, hut the vehicle has not yet been removed from 
the parking Jot. In addition to that section, you referred to Section 19-169.1 (e), 
which provides that "a vehicle which is removed shall be taken direetly to a 
t~lcility for storage" and asked whether a tow truek dri\er violates that provision 
it: once a vehicle is connected to the tow truck. the driver not take the 
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vehicle directly to the tow facility. but instead releases the vehicle to the consumer. 

The Department interprets Section 19-169.1 (g) to require the tow truck operator to allow the owner or 
authorized driver to remove the vehicle from the premises upon payment of the drop fee as long as the tow 
truck, with the vehicle attached, has not completely left the parking lot from which it is authorized to tow. 
Numerous subsections of section 19-169.1 refer to removal from the "property" or the "premises" and to 
arrival at the "scene" and none refer to the parking "space" or any similar term. The use of the terms that 
appear in the statute is consistent with the City Council's intention to permit the payment of a drop fee 
until the tow truck removes the vehicle entirely from the parking lot. Stated otherwise, removal does not 
occur until the tow truck exits the parking facilities located on private property with the attached vehicle. 
Accordingly, as long as the tow truck has not departed the parking facility with the attached vehicle, a 
return of the vehicle to the owner does not violate Section 19-169.1 (e). 

Please feel free to contact me with any further questions. Thank you. 

Sinc<;rely, 

II /StafI Counsel 
\ / 
~ 




