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Re: Authorization for Towing in Private Lots 

Dear Mr.  

I am writing in response to your email query on whether a tow operator who seeks to 
tow a vehicle from a private lot may be deemed an agent of the private lot's owner for 
the purpose of giving express written authorization for the tow, within the meaning of 
§19-169.1 (c) of Title 19 ofthe New York City Administrative Code. In addition, you 
have asked whether a tow operator can document allegedly improper parking on a 
private lot through video surveillance, and then seek written authorization for the tow 
from the private lot's agent, such as a security guard, even though the agent did not 
actually witness the alleged improper parking himself. In short, the answer to your 
first question is no, and the second question is yes. 

§19-169.1(c) states: 
c. No vehicle shall be removed by a tow operator from private property without 

express written authorization by the owner of the private property or his or her 
agent as designated in the contract between the owner of the private property and 
the tow operator. Such authorization shall be required for each vehicle removed, 
and shall include the location, make, model, color and license plate number of the 
vehicle to be removed. 

It is clear from the plain language of the statute that the law was never intended to 
allow for a tow operator to be deemed the "agent" of the private property owner with 
respect to the authorization of towing a vehicle from that private property. The express 
written authorization for each vehicle removed unequivocally must be given by an 
individual who is independent of the tow operator. 

While the express written authorization for the removal of each vehicle must be given 
by the owner ofthe private property, or the owner's agent, who is independent of the 
tow operator, there is no requirement that said person who signs the written 
authorization must have witnessed the allegedly improper parking leading to the 
vehicle's removal. Your proposal of documenting infractions by video surveillance, and 
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