August 23, 2000
Re: Request for Letter Ruling
FLR No.: 004761-021
Dear
This is in response to your request for a ruling dated May 22, 2000 regarding the
application of the New York City Real Property Transfer Tax (“RPTT”) to the situation
described below. Additional information was received by this office on July 6, 2000.

FACTS

The facts presented are as follows:

On , 1998, (the “Taxpayers”) entered into a contract with the
Limited Partnership (“Sponsor”) to purchase Unit , a residential condominium unit (the
“Primary Unit”) for $ ' a wine cellar unit and a storage unit, each for a purchase price

of $ , and Suite Unit (the “Suite Unit”) for a purchase price of $ , all in the same
building.

You have represented that the closing of the Primary Unit, the wine cellar unit and
the storage unit took place on .2 RPTTof $ was paid with respect to the
transfer of the Primary Unit, calculated at the rate of 1.425 percent. Separate RPTT returns
were filed covering the transfers of the wine cellar and storage units, showing no tax due on
these transfers.

The sale of the Suite Unit could not be closed at that time as the builder had not
completed work on it and a certificate of occupancy was not available. In your request you
state it is anticipated that the closing of the Suite Unit will be in three months. The Suite

! The Primary Unit congsts of two resdentid condominium units that were physically combined by the
Sponsor prior to sae.

%The copy of the RPTT filed in connection with the transfer and Submitted with your request shows the date of
the trandfer as



Unit is one of  similar units located on the floor of the building on a different floor from
the Primary Unit. The Suite Unit has its own kitchenette and bathroom. Pursuant to
paragraph of the Declaration of Condominium (the “Declaration”), a suite unit can be
used only for residential purposes and can be occupied by domestic employees of the
owner of a primary unit, as well as family members (as defined in the Declaration) and
nonpaying guests of the primary unit owner. However occupancy by family members and
nonpaying guests is limited to three months unless the prior written consent of the
Condominium Board is obtained. Except for suite units owned by the Sponsor, a suite unit
may not be owned independently of a primary unit. Pursuant to the by-laws of the
condominium, an owner of a primary unit is not permitted to sell a suite unit to anyone other
than another owner of a primary unit and an unauthorized sale of such unit is voidable at the
sole election of the condominium board.

ISSUE:

You have requested a ruling as to whether the transfer of the Suite Unit will be
considered a transfer of an individual residential condominium unit so as to be taxable
under the lower tax rate schedule applicable to the transfer of an individual residential
condominium unit.

CONCLUSION:

The Taxpayers contracted to purchase two residential units (together with two
nonresidential units) from the Sponsor as part of a single transaction. Therefore, the
purchase of the Primary Unit and the Suite Unit is not the purchase of an individual
residential condominium unit and is not eligible for the lower tax rate applicable to the
purchase of an individual residential condominium unit. The tax is imposed separately on
each deed. Because the consideration for the transfer of the Primary Unit exceeded
$500,000, the tax rate applicable to that transfer is 2.625 percent. The consideration for
the transfer of the Suite Unit is not more than $500,000 so the tax rate applicable to that
transfer is 1.425 percent.

DISCUSSION:

In general, the RPTT is imposed on each deed at the time of delivery by a grantor to
a grantee when consideration for the real property and any improvement thereon exceeds
$25,000. Section 11-2102.a of the Administrative Code of the City of New York (the
“Code").

The RPTT is imposed at a rate of one percent of the consideration for a conveyance
of a one, two, or three-family house or individual residential condominium unit or individual
cooperative apartment where the consideration is $500,000 or less, and 1.425 percent
where the consideration is over $500,000 . For other conveyances, the rate is 1.425
percent where the consideration is $500,000 or less, and 2.625 percent where the
consideration is over $500,000. Code §11-2102.b(1)(B).



Neither the Code nor the Rules of the City of New York (“RCNY™) specifically
addresses the proper rate of tax to be applied in the case of a transaction involving the
transfer of multiple residential condominium units. However, the rules specifically provide
that a transfer of multiple cooperative apartments is not a transfer of an individual
cooperative apartment and, therefore, the special lower rates applicable to a transfer of an
individual cooperative apartment do not apply. 19 RCNY 823-03(h)(8), examples 3 and 4.
In the opinion of the Department of Finance, a sale of multiple condominium units by a
single grantor to a single grantee in a single transaction also does not qualify for the lower
rates applicable to a conveyance of an individual unit. See Finance Memorandum 00-6,
June 19, 2000, Real Property Transfer Tax on Bulk Sales of Cooperative Apartments and
Residential Condominium Units, and NYC Dept. of Finance Letter Rulings 944403,
944496, 984736 and 994756. A contrary conclusion would render meaningless the
statutory use of the word "individual.”

In this case, the Taxpayers contracted for the purchase of two residential units (the
Primary Unit and the Suite Unit) from the same grantee. The units are not contiguous and
each is a self-contained residence. Although certain restrictions apply to use of the Suite
Unit, the conditions placed on the use and resale of the Suite Unit do not change the
underlying character of the property being transferred. Therefore, in the opinion of the
Department, the sale of these two units is not a transfer of an individual residential
condominium unit taxable under the lower rates.

The RPTT is imposed on “each deed” conveying an interest in real property, such
as a condominium unit. Code 811-2102.a; 19 RCNY 823-02 definition of “Consideration”
paragraph (1) illustration (iii). Under section 339-y of the Real Property Law each
condominium unit is a separate parcel of real property and is subject to separate
assessment. Although transferred pursuant to a single contract of sale, the Primary Unit
has already been transferred by a separate deed and the Suite Unit will be transferred by a
separate deed when it is completed. In calculating the tax due, the applicable rate
structure is applied to the consideration for each deed, provided each deed represents not
less than a single condominium unit or tax lot. Because the consideration for the transfer of
the Primary Unit exceeded $500,000, the tax rate applicable to the transaction is 2.625
percent. The consideration for the transfer of the
Suite Unit is not more than $500,000, thus, the tax rate applicable to that transfer is 1.425
percent.

The Department reserves the right to verify the information submitted.
Very truly yours,
Devora B. Cohn

Associate Commissioner
For Legal Affairs



