December 12, 2001

Re: Reques for Ruling
Commercia Rent Tax

FLR-014784-007
Dear

Thisisin response to your request for aruling received on , 2001, regarding the
application of the New Y ork City Commercia Rent Tax (CRT) to the office space that
the (“Taxpayer”) hasleased at , New York, New York (the
“Taxpayer's premises’ or the “premises’). Additiona information was received on

, 2001.

FACTS
The facts presented are asfollows:

The Taxpayer is a nonprofit membership organization exempt from federa income taxes
under section 501(c)(4) of the Interna Revenue Code (IRC). Y ou have represented that
the Taxpayer exigtsto . In
furtherance of these objectives, the Taxpayer engages in education and advocacy

activities and provides services and programs for .

In addition to the Taxpayer's activities in the United States, the Taxpayer isincreasngly
involvedin  issues and related activities on aworldwide basis. Accordingly, the
Taxpayer has opened a separate Internationd Activities office located a

(the “International Office’). The Internationa Office represents the Taxpayer as an
advocate at the United Nationson  issues, and works with other nongovernmentd
organizations to promote the awarenessof ~ issues on aworldwide basis. This
Internationa Officeis not involved in any unrelated business activities, and it does not
produce any publications or materials.

The Taxpayer aso leases two additiond locations at : 1) Its state office on the
floor (the * State Officg’), and 2) the editorid office for its publication on the
floor (the " Editorid Officg’). The Editorid Office was the subject of Finance Letter



Ruling (FLR) 014774-007 issued on May 16, 2001. Additiona facts regarding the
Editorid Office are set forth therein.

Y ou have represented that the Taxpayer’s State Office is used to provide program support
and implementation, training and resources to its volunteers and chaptersin New Y ork
State. Y ou have further represented that the State Office is not involved in any unrelated
business activities and or in the production of any materids or publications. Y ou have

also represented that the Taxpayer occupies no other space at the premises located at

ISSUE

Y ou have requested aruling as to whether the Taxpayer’ s use and occupancy of the
Internationd Office is exempt from the CRT. Asdiscussed below, the Taxpayer’'s
exemption request for the International Office necessarily requires the Department to
consder if the Taxpayer’s use and occupancy of its Internationd Office, State Office and
Editorid Office must be treated as one combined premises for purposes of the CRT
exemption, and if so, whether the combined premises are exempt the CRT.

CONCLUSION

We have concluded that the Taxpayer’s use and occupancy of its Internationa Office,
State Office, and Editoria Office, each located at , taken together, condtitute
the use and occupancy of one, combined premises for CRT purposes. We have also
concluded that the combined premises are not taxable premises under the CRT, and,
therefore, are not subject to the CRT. FLR-014774-007 is hereby modified and
superceded to the extent thet the facts and conclusions therein are inconsistent with this
|etter.

DISCUSSION

The CRT isimposed on atenant who occupies, uses, or intends to occupy or use premises
in New York City for “carrying on or exercisng any trade, business, profession, vocation
or commercid activity....” Adminigtrative Code of the City of New York (“Code’)
8811-701(5), 11-701(7) and 11-702(a). A “tenant’ is defined as a“ person paying or
required to pay rent for premises as a lessee, sublessee, licensee, or concessionaire.”

Code § 11-701(3). The use and occupancy of two or more locations in the same building
are treated as asingle premises for purposes of the CRT. See Title 19 of the Rules of the
City of New York (RCNY) § 7-01. The Taxpayer isclearly a“tenant” of the combined
premises under Code section 11-701(3). Hence, the Taxpayer’s use and occupancy
thereof will be subject to the CRT if the Taxpayer occupies or uses the combined
premises in connection with a“trade, business, profession, vocation, or commercid
activity...” and the Taxpayer is not otherwise exempt from the CRT. Code § 11-701(5).

Code section 11-704(a)(4) exempts from the CRT any organization “organized and
operated exclusively for religious, charitable, or educationa purposes, or for the



prevention of crudty to children or animads, and no part of the net earnings of which
inures to the benefit of any private shareholder or individual and no substantid part of the
activities of which is carrying on propaganda or otherwise attempting to influence
legidation....” The Taxpayer does not qudify for the exemption under code section 11-
704(a)(4), because the Taxpayer is exempt from federal income taxation under IRC
section 501(c)(4), as anot for profit organization operated exclusively for the promotion
of socid wefare, and not as an educationd, charitable or religious organization under
IRC section 501(c)(3).

According to the Taxpayer, its Internationa Office represents the Taxpayer on

matters at the United Nations and works with nor-governmental organizations to promote
awvaenessof  issuesinternationdly. The Taxpayer has represented that its State
Officeis used to provide program support and implementation, training and resources to
its volunteers and chapters. Neither the Internationd Office nor the State Officeis
involved in any unrelaed business activities or in the production of any periodicas or
materids. The Editoria Officeisusad for the editorid saff and activities of the
publication , but the advertising activities for that publication are conducted at a
separate office in a separate building, and not at . Accordingly, whether the
Taxpayer's use and occupancy of the combined premises are exempt from the CRT turns
on whether the Taxpayer’s various activities at the combined premises conditute a
business, trade, professon or commercid activity.

Under 19 RCNY section 7-06, all premises are presumed to be taxable. The tenant bears
the burden of proof in showing that the tenant does not use its premisesin connection

with the conduct of a business, trade, profession or commercia activity. See 19 RCNY §
7-06. However, with certain exceptions not relevant here, premises used or occupied by
an organization exempt under IRC section 501 are presumed not to be taxable premises
unless the premises are used “ subgtantidly in connection with an unrelated trade or
business,” as described in IRC section 513. 19 RCNY § 7-06.

The Taxpayer has represented that its Internationa Office and its State Office are not
involved in any unrelaed business activities or in the production of any periodicas or
materids. Moreover, the Department previoudy concluded that the Taxpayer’s activities
concerning the Editorid Offices were not subgtartidly in connection with an unrdaed

trade or business. See FLR-014774-007 (May 16, 2001). Accordingly, under 19 RCNY
section 7-06, based on the information and representations submitted, the Taxpayer’s use
of the combined premises, conssting of the Internationa Office, the State Office and the
Editorid Office, is presumed not to be connected with atrade or business, and, therefore,
is not subject to the CRT.

The Department reserves theright to verify the information submitted. In addition, you
must notify the Department immediately if thereis any change in the nature of the
activities conducted on any part of the Taxpayer’s combined premises, or if the Taxpayer
USes or occupies any other locations a . You must dso natify the Department



immediatdy if the circulation income from the publication isever treated as
unrelated business taxable income for federal income tax purposes.

Sincerdly,
DevoraB. Cohn

Associate Commissioner
For Legd Affars



