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March 14, 2003 
 
 
 
 
 
 
 

RE:   Ruling Request 
  
 Commercial Rent or Occupancy Tax 
 FLR: 024797-007 

 
Dear               : 
 
This letter responds to your request, dated December 16, 2003, for a ruling on behalf of             
Limited Partnership (the "Taxpayer") regarding the application of the New York City 
Commercial Rent or Occupancy Tax (the "CRT") to the facts described below.  Additional 
information relating to this request was received on February 26, 2003. 
 
FACTS 
 
The facts presented are as follows: 
 
The Taxpayer is a theatrical production company, formed on July 2, 199 , that produces the 
musical           (the "Musical").1 The Musical opened            , 199  at the                 Theater 
("Theater 1").  It was performed at Theater 1 until           and, on            , 199 , the Musical 
began performances at the         Theater ("Theater 2"). The Musical was performed at Theater 

                                                 
1 The Musical is a revival of the musical previously performed on Broadway in     .  The Taxpayer had no 
connection to the      production. 
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2 until           , 200 .  On          , 200  the Musical began performances at the            Theater 
("Theater 3").  A recent press release issued by the Taxpayer stated that "[The Musical] ... is in 
its  th year on Broadway." 
 
The Taxpayer claimed an exemption from the CRT for the 52-week period beginning              , 
1996 and ending           , 1997 under section 11-704(e)(1) of the Administrative Code of the 
City of New York (the "Code") described below.  It began paying CRT on           , 1997 and 
has filed a CRT return and paid the tax for all quarters through November 30, 2002.  It has not 
claimed the exemption provided by Code section 11-704(e)(1) for any period other than the 
period beginning           , 1996 and ending           , 1997. 
 
ISSUE 
 
You have requested a ruling that the Taxpayer is exempt from the CRT with respect to rent paid 
to Theater 3 for a 52-week period beginning when the Musical began to be performed at that 
theater under Code section 11-704(e)(1). 
 
CONCLUSION 
 
Based on the facts presented and representations submitted, we have determined that the 
Taxpayer will not be exempt from the CRT under Code section 11-704(e)(1) with respect to 
rent paid to Theater 3 in connection with the performance of the Musical.  2 
 
DISCUSSION 
 
The CRT is imposed on rent paid by a tenant who occupies, uses, or intends to occupy or use, 
premises in New York City for "carrying on or exercising any trade, business, profession, 
vocation or commercial activity."  Code sections 11-701(5), 11-701(7), and 11-702(a).  
 
Code section 11-704(e)(1) provides a 52-week exemption from the CRT to certain theatrical 
tenants who would otherwise be subject to tax.  That section provides: 

 
Notwithstanding any other provision of law to the contrary, a tenant who uses taxable 
premises for the production and performance of a theatrical work shall be exempt from 
the tax imposed by this chapter with respect to the rent paid for such taxable premises 
for a period not exceeding fifty-two weeks beginning on the date that the production of 
such theatrical work commences, provided, however, that this subparagraph shall not 

                                                 
2  This ruling does not address any issues related to the period from           , 1996 to           , 1997, during 
which the Taxpayer claimed the exemption provided by Code section 11-704(e)(1), such as whether, or under 
what circumstances, a revival can constitute a new production. 
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apply to any theatrical work the production of which commenced prior to June first, 
nineteen hundred ninety-five.  

The Taxpayer claimed the exemption for the first year of the Musical's production when it was 
performed at Theater 1.  It now is seeking to claim the exemption for the 52-week period 
beginning when the Musical was first performed at Theater 3. Exemptions to taxation are strictly 
construed against the taxpayer.  As the court stated in Matter of the Application of 31171 
Owners Corp. v. New York City Dept. of Housing and Preservation and Development, 190 
A.D.2d 441, 599 N.Y.S.2d 19 (N.Y. App. Div. 1993): 
 

Since tax exemptions are in derogation of each taxpayer's responsibility to share the 
general tax burden, the rule has developed that they are to be strictly construed against 
the one seeking the benefit and, in case of ambiguity, any doubt resolved in favor of the 
taxing authority.  (See, Matter of City of Lackawanna v. State Board of Equalization, 16 
N.Y.2d 222, 230.) 
 

Code section 11-704(e)(1) provides an exemption from tax for the 52-week period "beginning 
on the date that the production of such theatrical work commences."  In this case, production of  
the Musical "commenced" at Theater 1 in 199 .  The Musical, which, as stated the Taxpayer 
stated in a recent press release, "is in its th year on Broadway," is the same "theatrical work" 
when it is performed at Theater 3 as it was when it was performed at Theaters 1 and 2.3  As a 
result, production of the Musical did not "commence" when it began to be performed at Theater 
3.  Therefore, the Taxpayer cannot claim an exemption under Code section 11-704(e)(1) for 
the 52-week period beginning when the Musical was first performed at Theater 3. 
 

*                     *                    * 
 
The Department of Finance reserves the right to verify the information submitted. 
 
 
Sincerely, 
 
 
 
Devora B. Cohn 
Associate Commissioner 
for Legal Affairs 
 
LED: ld 

                                                 
3  It should be noted that while the Taxpayer claimed the exemption provided by Code section 11-704(e)(1) 
when the production started in 199 , but did not claim it when it the production moved to Theater 2 in 199  . 


