
 
 
 
 
 
 
 
 
February 14, 2006 
 
 
 
 
 
 
 
 

Re: Request for Letter Ruling  
 
Lower Manhattan Relocation Employment 
Assistance Program 
FLR 054842-006 

 
Dear: 
 
This is in response to your request received on November 9, 2005  for a ruling regarding 
eligibility under the New York City Lower Manhattan Employment Assistance Program 
(“LMREAP”) on behalf of                                         (the “Taxpayer”).   
 
FACTS: 
 
The facts presented are as follows: 
 
The Taxpayer, a limited liability company, was formed on October 20, 1999 and files as a 
partnership for federal tax purposes.  It had substantial operations in         , New York from 
1999 through August 2003.  The original           location was the Taxpayer’s sole location 
through August 2003 at which time it had seven full-time employees working there.  On 
August 20, 2003, the Taxpayer signed a sublease for office space at             in lower 
Manhattan (the “Premises”) with an expiration date of January 30, 2010.  At that time, the 
Taxpayer transferred all of its seven employees to the Premises and ceased business 
operations outside the City.  From August 2003 through the present, the Taxpayer has 
hired twenty-two additional new employees on a full-time basis.  All transferred 
employees plus new hires (29 employees in total) work full-time at the Premises.  At the 
time it began its occupancy of the Premises, the Taxpayer had made capital expenditures in 
its space of approximately $10 per square foot.  The Taxpayer may make additional capital 
expenditures of approximately $15 per square foot.   Alternatively, it is possible, that 
pursuant to a work letter or other leasehold concession, the landlord for the Taxpayer will 
make the additional expenditures in order to meet the requisite capital expenditures of $25 
per square foot. 
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ISSUE: 
 
You have requested a ruling as to whether the Taxpayer qualifies as an eligible business 
for purposes of LMREAP.  
 
CONCLUSION: 
 
Based on the facts presented, this office has determined that the Taxpayer cannot qualify 
as an eligible business under LMREAP and, thus, is not entitled to benefits.  Because of 
this determination, additional specific questions raised by the Taxpayer are moot and will 
not be addressed. 
 
DISCUSSION: 
 
For purposes of LMREAP, an eligible business is defined as any person subject to the New 
York City General Corporation Tax, Unincorporated Business Tax, Bank Tax or Utility 
Tax that has been conducting substantial business operations outside New York City for 
the 24 consecutive months immediately preceding the taxable year in which it relocates to 
“eligible premises”.  Section 22-623 of the Administrative Code of the City of New York 
(the “Code”).  To constitute eligible premises for this purpose, the premises must be 
nonresidential premises that have been improved by construction or renovation and meet 
certain criteria, including the expenditure of at least $25 per square foot for improvements 
to the premises. Code §22-623(e)(3).  The date of relocation is the later of (1) the first day 
on which an employee transferred from existing operations outside the City commences 
work at premises that are or will become eligible premises, and (2) the date of completion 
of sufficient improvements to the eligible premises at which the employee has commenced 
work to meet the requirements of section 22-623(e) relating to expenditures for 
improvements.  Code §22-623(j). 
 
The Taxpayer discontinued all of its business operations outside the City on August 20, 
2003.  The Premises are currently not “eligible premises” because the Taxpayer has not 
spent $25 per square foot for improvements as required under the statute. Consequently, a 
relocation for purposes of LMREAP has not yet occurred. Therefore, the date of relocation 
pursuant to the Code cannot be earlier than 2006.  Based on these facts, the Taxpayer 
cannot qualify as an eligible business entitled to LMREAP benefits because it will not 
have conducted substantial business operations outside the City for the 24 consecutive 
months immediately preceding the taxable year in which the relocation will occur. 
 
The Department reserves the right to verify the facts submitted. 
 
Very truly yours, 
 
Alan Roth 
Acting Assistant Commissioner 
for Legal Affairs 
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