
 
 
 
 
 
 
 
 
November 4, 1996 
 
 
 
 
        RE:  Ruling Request 
                                 
        Banking Corporation Tax 
        FLR 964681-006 
 
 
Dear           : 
 
 This letter is in response to your request, dated August 5, 1996, 
for a ruling concerning the qualification of contract personnel as 
"employees" of                      (the "Taxpayer") for purposes of 
the Relocation and Employment Assistance Program ("REAP"). 
 
 
FACTS 
 
 The facts presented are as follows: 
 
 The Taxpayer, which has qualified for REAP benefits, has 
contracted out, or "outsourced," various services at its eligible 
premises.  Taxpayer wishes to treat the personnel providing these 
services (the "contract personnel") as its own "employees" for REAP 
purposes.   
 
 You have represented in your request that, pursuant to written 
agreements, both the New York City Industrial Development Agency (the 
"IDA") and The NYC Public Utility Service accept the eligibility of 
the contract personnel for purposes of minimum staffing requirements 
relating to benefits provided to the Taxpayer by those agencies.  
Taxpayer's lease agreement with the IDA (the "IDA Lease Agreement"), 
which requires Taxpayer to maintain a certain number of "employees" at 
its facility, defines "employee" to include persons directly employed 
by a contractor who perform services for Taxpayer at the facility. IDA 
Lease Agreement Section 6.10(a)(ii).  The Power Service Agreement with 
the New York City Public Utility Service, does not require Taxpayer to 
maintain a specific number of its own "employees" at its facility but 
does require Taxpayer to maintain a certain number of "jobs," and 
defines "jobs" to include positions filled by full time employees of 
contractors. Section 1.14. 
 
 
CONCLUSION 
 
Generally the relationship of employer and employee exists when the 
eligible business has the right to control and direct the individual 



not only as to the result to be accomplished by him or her but also as 
to the means by which such a result is to be accomplished. The 
determination of whether specific personnel are to be considered 
employees for purposes of REAP is a question of fact and is dependant 
on all the facts and circumstances in a particular case.  Contractual 
provisions will only be considered relevant to a determination under 
REAP if those provisions relate directly to the issue of who has the 
right to direct and control contract personnel in the performance of 
their duties. 
 
 
DISCUSSION 
 
 Section 22-622 of the Administrative Code of the City of New York 
(the "Code") authorizes REAP credits, which may be taken against the 
New York City Banking Corporation Tax (the "Bank Tax"), for businesses 
that have relocated to premises in New York City other than in the 
area in Manhattan south of 96th Street. 1  The business and the 
premises must be certified by the Department of Finance as meeting a 
variety of eligibility criteria.  The amount of the credit is based on 
the number of "eligible aggregate employment shares" maintained by an 
eligible business in the eligible premises in question. The number of 
"employment shares", in turn, is based on the number of full and part-
time work weeks worked by the employees, partners, or sole proprietors 
of the eligible business in the eligible premises.  
 
 The Code does not define the term "employee" for purposes of 
REAP.  However, the Rules of the City of New York ("RCNY") relating to 
REAP provide as follows: 
 
 An individual will be considered an employee for purposes of 
these rules if the relationship existing between the eligible business 
and the individual is that of employer and employee.  Generally the 
relationship of employer and employee exists when the eligible 
business has the right to control and direct the individual not only 
as to the result to be accomplished by him or her but also as to the 
means by which such a result is to be accomplished. If the 
relationship of employer and employee exists, the designation or 
description of the relationship is immaterial. . .  
 
19 RCNY 30-01, Definition of Employment share.   
 
 Pursuant to the above rule, the issue of whether given personnel 
are employees of the Taxpayer is dependent on all the facts and 
circumstances rather than on contractual designations.  Contractual 
provisions may be relevant to the question of employee status of 
contract personnel, but only if the provisions actually determine who 
has the right to direct and control the personnel. 
  
 You have cited agreements with the IDA and Public Utility Service 
to support your contention that contract personnel should be 
                     
    1  REAP also provides for benefits under the New York City 
Commercial Rent Tax.   However, because the Commercial Rent Tax 
has been repealed for all areas of the City with the exception of 
Manhattan south of 96th Street, there will no longer be Commercial 
Rent Tax benefits under REAP. 



considered employees for REAP purposes.  The IDA Lease Agreement 
designates the contract personnel as employees for IDA purposes. The 
Public Utility Service Agreement specifies that employees of 
contractors are to be counted for the purpose of determining the 
number of "jobs" at a location.  Neither contract is determinative 
with regard to REAP.  The designation in the IDA Lease Agreement has 
nothing to do with the right of the Taxpayer to direct and control the 
personnel and, therefore, is not relevant to the REAP determination.  
The Public Utility Service Agreement is only concerned with "jobs" and 
not with determining who is an "employee" of the Taxpayer.  It 
specifically counts as "jobs," positions filled by workers who are not 
employees of the Taxpayer but rather employees of the Taxpayer's 
contractors.  Furthermore, that agreement never addresses the issue of 
Taxpayer's direction and control of the contract personnel. 
 
 It should be noted that, in both the IDA Lease Agreement and the 
Public Utility Service Agreement, it was considered necessary to have 
a provision explicitly including contract personnel within the 
definitions of "employees" or "jobs." Presumably, in the absence of 
such an explicit provision, the contract personnel would not have been 
counted as employees or jobs.  It should be noted also that neither 
agreement purports to define contract personnel as employees for 
purposes of REAP.  
 
 You have asserted in your request that the hiring of contract 
personnel serves the policy purposes of REAP by keeping or creating 
jobs within New York City.  Although it is true that a primary purpose 
of REAP is to encourage job creation or retention within New York 
City, there is nothing in the Code or Rules that indicates any intent 
to extend the benefits provided by REAP to cover jobs created for non-
employees.  REAP places numerous restrictions and limits on the 
benefits it provides.  Businesses and premises must meet strict 
criteria.  There are limitations on the number of employees that may 
qualify.      
 
 
 In conclusion, contract personnel will qualify as "employees" for 
REAP purposes only if all the facts and circumstances indicate that 
there is a relationship of employer-employee between the Taxpayer and 
the contract personnel. 
 
 
        Sincerely, 
 
 
 
        Devora B. Cohn 
        Assistant Commissioner  
        for Legal Affairs 
 
 
 


