
 
 
 
 
 
 
December 12, 2001 
 
 
 

    Re:  Request for Ruling 
           Commercial Rent Tax 
                   
                    FLR-014784-007  

 
Dear                          : 
 
This is in response to your request for a ruling received on             , 2001, regarding the 
application of the New York City Commercial Rent Tax (CRT) to the office space that 
the      (“Taxpayer”) has leased at                             , New York, New York (the 
“Taxpayer’s premises” or the “premises”).  Additional information was received on            
, 2001. 
     
FACTS  
 
The facts presented are as follows: 
 
The Taxpayer is a non-profit membership organization exempt from federal income taxes 
under section 501(c)(4) of the Internal Revenue Code (IRC).  You have represented that 
the Taxpayer exists to                                                                                                     .  In 
furtherance of these objectives, the Taxpayer engages in education and advocacy 
activities and provides services and programs for                                  . 
 
In addition to the Taxpayer’s activities in the United States, the Taxpayer is increasingly 
involved in       issues and related activities on a worldwide basis.  Accordingly, the 
Taxpayer has opened a separate International Activities office located at                              
(the “International Office”).  The International Office represents the Taxpayer as an 
advocate at the United Nations on       issues, and works with other non-governmental 
organizations to promote the awareness of       issues on a worldwide basis.  This 
International Office is not involved in any unrelated business activities, and it does not 
produce any publications or materials.    
 
The Taxpayer also leases two additional locations at                 : 1) Its state office on the      
floor (the “State Office”), and 2) the editorial office for its publication               on the      
floor (the “Editorial Office”).  The Editorial Office was the subject of Finance Letter 
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Ruling (FLR) 014774-007 issued on May 16, 2001.  Additional facts regarding the 
Editorial Office are set forth therein. 
      
You have represented that the Taxpayer’s State Office is used to provide program support 
and implementation, training and resources to its volunteers and chapters in New York 
State.  You have further represented that the State Office is not involved in any unrelated 
business activities and or in the production of any materials or publications.  You have 
also represented that the Taxpayer occupies no other space at the premises located at                 
.    
 
ISSUE 
 
You have requested a ruling as to whether the Taxpayer’s use and occupancy of the 
International Office is exempt from the CRT.  As discussed below, the Taxpayer’s 
exemption request for the International Office necessarily requires the Department to 
consider if the Taxpayer’s use and occupancy of its International Office, State Office and  
Editorial Office must be treated as one combined premises for purposes of the CRT 
exemption, and if so, whether the combined premises are exempt the CRT.  
 
CONCLUSION 
 
We have concluded that the Taxpayer’s use and occupancy of its International Office, 
State Office, and Editorial Office, each located at                 , taken together, constitute 
the use and occupancy of one, combined premises for CRT purposes.  We have also 
concluded that the combined premises are not taxable premises under the CRT, and, 
therefore, are not subject to the CRT.  FLR-014774-007 is hereby modified and 
superceded to the extent that the facts and conclusions therein are inconsistent with this 
letter.    
 
DISCUSSION  
 
The CRT is imposed on a tenant who occupies, uses, or intends to occupy or use premises 
in New York City for “carrying on or exercising any trade, business, profession, vocation 
or commercial activity….”  Administrative Code of the City of New York (“Code”) 
§§11-701(5), 11-701(7) and 11-702(a).  A “tenant’ is defined as a “person paying or 
required to pay rent for premises as a lessee, sublessee, licensee, or concessionaire.” 
Code § 11-701(3).   The use and occupancy of two or more locations in the same building 
are treated as a single premises for purposes of the CRT.  See Title 19 of the Rules of the 
City of New York (RCNY) § 7-01.  The Taxpayer is clearly a “tenant” of the combined 
premises under Code section 11-701(3).  Hence, the Taxpayer’s use and occupancy  
thereof will be subject to the CRT if the Taxpayer occupies or uses the combined 
premises in connection with a “trade, business, profession, vocation, or commercial 
activity…” and the Taxpayer is not otherwise exempt from the CRT.  Code § 11-701(5). 
 
Code section 11-704(a)(4) exempts from the CRT any organization “organized and 
operated exclusively for religious, charitable, or educational purposes, or for the 
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prevention of cruelty to children or animals, and no part of the net earnings of which 
inures to the benefit of any private shareholder or individual and no substantial part of the 
activities of which is carrying on propaganda or otherwise attempting to influence 
legislation….”  The Taxpayer does not qualify for the exemption under code section 11-
704(a)(4), because the Taxpayer is exempt from federal income taxation under IRC 
section 501(c)(4), as a not for profit organization operated exclusively for the promotion 
of social welfare, and not as an educational, charitable or religious organization under 
IRC section 501(c)(3).     
 
According to the Taxpayer, its International Office represents the Taxpayer on       
matters at the United Nations and works with non-governmental organizations to promote 
awareness of       issues internationally.  The Taxpayer has represented that its State 
Office is used to provide program support and implementation, training and resources to 
its volunteers and chapters.  Neither the International Office nor the State Office is 
involved in any unrelated business activities or in the production of any periodicals or 
materials.  The Editorial Office is used for the editorial staff and activities of the 
publication              , but the advertising activities for that publication are conducted at a 
separate office in a separate building, and not at                 .  Accordingly, whether the 
Taxpayer’s use and occupancy of the combined premises are exempt from the CRT turns 
on whether the Taxpayer’s various activities at the combined premises constitute a 
business, trade, profession or commercial activity. 
 
Under 19 RCNY section 7-06, all premises are presumed to be taxable.  The tenant bears 
the burden of proof in showing that the tenant does not use its premises in connection 
with the conduct of a business, trade, profession or commercial activity.  See 19 RCNY § 
7-06.  However, with certain exceptions not relevant here, premises used or occupied by 
an organization exempt under IRC section 501 are presumed not to be taxable premises 
unless the premises are used “substantially in connection with an unrelated trade or 
business,” as described in IRC section 513.  19 RCNY § 7-06.  
 
The Taxpayer has represented that its International Office and its State Office are not 
involved in any unrelated business activities or in the production of any periodicals or 
materials.  Moreover, the Department previously concluded that the Taxpayer’s activities 
concerning the Editorial Offices were not substantially in connection with an unrelated 
trade or business.  See FLR-014774-007 (May 16, 2001).  Accordingly, under 19 RCNY 
section 7-06, based on the information and representations submitted, the Taxpayer’s use 
of the combined premises, consisting of the International Office, the State Office and the 
Editorial Office, is presumed not to be connected with a trade or business, and, therefore, 
is not subject to the CRT.             
 
The Department reserves the right to verify the information submitted.  In addition, you 
must notify the Department immediately if there is any change in the nature of the 
activities conducted on any part of the Taxpayer’s combined premises, or if the Taxpayer 
uses or occupies any other locations at                 .  You must also notify the Department 
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immediately if the circulation income from the publication               is ever treated as 
unrelated business taxable income for federal income tax purposes.   
 
Sincerely, 
 
 
Devora B. Cohn 
Associate Commissioner 
For Legal Affairs 


