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January 13, 2004 
 
 
 
 
         
       Re: Request for Ruling  
             Commercial Rent Tax 

         
       FLR#034816-007 

 
Dear                    : 
 
This is in response to your request received on November 12, 2003 for a ruling regarding 
the application of the Commercial Rent Tax (“CRT”) to the hypothetical circumstances 
discussed below.  Additional information was received on December 18, 2003. 
 
HYPOTHETICAL FACTS 
 
A lease (“Lease”) exists between one lessor (“Lessor”) and one lessee (“Lessee”) who are 
unrelated entities.  Lessee is subject to CRT on the rental payments it makes to Lessor 
pursuant to the Lease for the leased space (the “Leased Premises”).  Lessee has subleased 
various sections of the Leased Premises to multiple subtenants (the “Subtenants”).  The 
Subtenants are related to the Lessee in that each has the same stockholders or owners as 
Lessee.  You have represented that each Subtenant is occupying its space with its own 
employees and is using the subleased space to conduct its own business that is separate 
and apart from the business of Lessee.  Lessee may receive payments or other 
consideration from a Subtenant, including property or services, or payments made by the 
Subtenant on behalf of the Lessee, that could be construed as being paid in lieu of rent.      
 
ISSUE 
 
You have requested a ruling as to whether, notwithstanding that the Subtenants are 
related to Lessee, Lessee can claim the subtenant deduction for amounts received from 
each Subtenant regardless of whether the Subtenant’s rent is above or below the taxable 
threshold.     
 
 

 



  

CONCLUSION 
 
Based on the hypothetical facts presented and representations submitted, we have 
determined that Lessee can claim a subtenant deduction for rent received from the 
Subtenants regardless of whether they pay rent that is above or below the taxable 
threshold.     
 
DISCUSSION 
 
Section 11-702 of the Administrative Code of the City of New York (the “Code”) 
imposes the CRT on the base rent paid to occupy taxable premises.  Under section 11-
701(5) of the Code, “taxable premises” are  
 

[a]ny premises … occupied or used for the purpose of carrying on or exercising 
any trade, business, profession, vocation or commercial activity, including any 
premises so used even though it is used solely for the purpose of renting, or 
granting the right to occupy or use, the same premises in whole or in part to 
tenants….  

 
The Code defines “base rent” as “rent paid … by a tenant to his or her landlord for a 
period, less the amounts received by or due such tenant for the same period from any 
tenant of any part [of the taxable premises] as rent for premises which constitute taxable 
premises of such tenant….” Code § 11-701(7).1  The Code defines “rent” as   
 

[t]he consideration paid or required to be paid by a tenant for the use or 
occupancy of premises, valued in money, whether received in money or 
otherwise, including all credits and property or services of any kind and including 
any payment required to be made by a tenant on behalf of his or her landlord for 
real estate taxes, water rents or charges, sewer rents or any other expenses 
(including insurance) normally payable by a landlord who owns the realty other 
than expenses for the improvement, repair or maintenance of the tenant’s 
premises. 

 
Code § 11-701(6).   
 
Section 7-01 of Title 19 of the Rules of the City of New York (“RCNY”) provides that 
the deduction from base rent of “amounts received by or due such tenant for the same 
period from any tenant” includes “amounts received by or due such tenant … from any 
subtenant….”  Moreover, Title 19 RCNY section 7-01 defines “tenant” as including “a 
corporation which leases the premises from another corporation …with which it is 
affiliated.”    
 

                                                           
1 An exception, which precluded the deduction of rental amounts received from other tenants who were not 
subject to CRT because they were below the taxable threshold, was repealed for tax periods beginning on 
or after June 1, 1995.  See Code § 11-701(7) as amended by L.L. 22/1994. 
 



  

Section 11-704(b)(2) of the Code exempts from CRT a tenant paying base rent in an 
amount up to the taxable threshold calculated on an annualized basis.  For tax years 
beginning on or after June 1, 2001, the taxable threshold is $249,999.  Code § 11-
704(b)(2)(x).   
 
In the hypothetical situation presented here, you have represented that each Subtenant is 
occupying its space with its own employees and is using the space to conduct its own 
business that is separate and apart from the business of the Lessee.  Based on that 
representation, the portion of the Leased Premises occupied by each Subtenant will 
constitute the taxable premises of that Subtenant.  Accordingly, Lessee will be entitled to 
claim the subtenant deduction for the rent received from each Subtenant even though 
each Subtenant is related to Lessee and regardless of whether a Subtenant’s base rent is 
below the taxable threshold.  However, each Subtenant’s base rent must include all 
consideration due under the sublease including property or services, or payments made 
by the Subtenant on behalf of the Lessee, that could be construed as being paid in lieu of 
rent.  See Code §§ 11-701(6), 11-701(7).  Moreover, a Subtenant will be subject to CRT 
on its base rent that exceeds the taxable threshold.         
 
Sincerely, 
 
 
Ellen E. Hoffman 
Assistant Commissioner for Tax Law and Conciliations 


