
 

 

 
 

ANSWERS TO THE MOST FREQUENTLY 
ASKED QUESTIONS ABOUT 

E-911 SURCHARGE FOR 
VOICE OVER INTERNET PROVIDERS (VOIP)

 
1. What is Local Law 30 of 2010? 
 
Local Law 30 requires providers of voice over internet protocol (VOIP) services within 
New York City to add a surcharge of $1.00 per month per telephone access line or 
equivalent to all service bills 
 
2. What is Voice Over Internet Protocol or VOIP services? 
 
VOIP means any service that: 

• Enables real time, two way communications, 
• Requires a broadband connection from the user’s location, 
• Requires internet protocol compatible customer premises equipment, and 
• Permits users generally to receive calls that originate on the public switched 

telephone network and to terminate calls to the public switched telephone 
network. 

 
3. How does a service provider remit payment to the Department of Finance? 
 
Service providers must file a return on Form NYC E-911 on or before the 25th day of 
each month, covering surcharge monies collected for the preceding calendar month.  
Service providers may retain an administrative fee equal to 2% of the surcharge monies 
collected. 
 
4. I received a notice about the new surcharge, but I have no customers in New 
York City.  Must I file a tax return? 
 
No.  If you are a VOIP service provider but have no customers in New York City, you 
have no NYC E-911 filing requirement, nor are you required to collect the surcharge. 
 
5. What is the purpose of the surcharge? 
 
The surcharge monies are used to pay for the costs associated with the design, 
construction, operation, maintenance and administration of public safety 
communications networks serving the City of New York. 
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