
 
 
 
 
 
 
 
 
        
November 12, 1996 
 
 
             
       RE: Block     , Lot     
        FLR: 964685-021 
 
 
 
 
Dear               : 
 
 This letter is in response to your request, dated        
           , for a ruling regarding the application of the New 
York City Real Property Transfer Tax ("RPTT") to the 
transaction described below. 
 
FACTS 
 
 The facts presented are as follows: 
 
                                         (the "Taxpayers") 
took title to the premises located at                         
              (the "Property") as joint tenants by deed 
recorded in Reel    , page    .  You have represented that 
there is no outstanding mortgage on the Property.  The 
Taxpayers now desire to transfer their ownership interests in 
the Property to a corporation in which the Taxpayers would be 
the sole stockholders, each having an equal equity stake in 
the corporation. 
   
ISSUE 
 
 You have requested a ruling that the proposed transfer of 
title to the Property from the Taxpayers to a corporation in 
which Taxpayers would be the sole stockholders will not be 
subject to RPTT. 
 
CONCLUSION 
 
 Based on the facts presented and the representation 
submitted, we have determined that the transfer of the 
Property from the Taxpayers to a corporation in which the 
Taxpayers are to be the sole stockholders will be exempt from 
the RPTT. 



 
DISCUSSION 
 
 The RPTT applies to each deed conveying an interest in 
New York City real property when the consideration for the 
real property interest exceed $25,000.  Code section 11-2102 
of the New York City Administrative Code (the "Code").  Code 
section 11-2106 (b)(8), which applies to conveyances made on 
or after June 9, 1994, provides that a deed conveying real 
property that effects a mere change of identity or form of 
ownership is exempt from the RPTT to the extent that the 
beneficial ownership of the property remains the same. 
 
 Because the Taxpayers are joint tenants in the Property 
and will be equal stockholders in the corporation following 
the transfer, the proposed transfer of the Property by the 
Taxpayers to a corporate entity in which the Taxpayers would 
be the sole stockholders will not alter the beneficial 
ownership of the Property and thus will be exempt from the 
tax. Code section 11-2106 (b)(8).   
 
 The Department of Finance reserves the right to verify 
the information submitted 
 
 
       Very truly yours, 
 
 
 
       Devora B. Cohn 
       Assistant Commissioner  
        for Legal Affairs 
 
    
 
 
 
 
 
 
 


