
 
 
 
 
 
 
 
April 13, 1999 
 
 
 
                    Re:  Ruling Request 
                         FLR-994741-021            
                         Real Property Transfer Tax 
                         Block:        Lot:     
                          
Dear           :   
 
     This is in response to your request for a ruling dated   
               on behalf of            (the "Taxpayer") as to 
the applicability of the New York City Real Property Transfer 
Tax ("RPTT") to the proposed transaction described below.  
Additional information was received by this office on         
    and               . 
 
FACTS: 
 
     The facts presented are as follows: 
 
     On                  , the Taxpayer acquired title to     
                             (the "Property").  Although the 
Taxpayer is listed on the deed as the only owner of the 
Property the Taxpayer was acquiring the Property on behalf of 
the persons or entities listed below (the "Beneficial Owners") 
with the following beneficial interests in the Property:   
                                             Beneficial 
Interest 
 
  
 
The Beneficial Owners are signatories to an agency agreement 
(the "Agreement") dated                   stating that they 
are the beneficial owners of the Property, listing their 
contributions towards the purchase price and providing for the 
distribution of income and loss from the Property.   
 
    Since                  , the Property has been operated 
under the partnership name of                            (the 
"Partnership"), a general partnership.1  All tax returns 
                     
    1 Although the tax returns through      indicate that the 
Partnership is a limited partnership, the Taxpayer has 
submitted an affidavit that the Partnership has always been a 
general partnership and that the information on the tax 



listing the Property has been filed in the Partnership name 
and k-1's issued to the Beneficial Owners.  In a telephone 
conversation on               , you stated that currently the 
Property is subject to a mortgage of approximately $         
 .    
 
    As a result of a transfer of a   % interest in the 
Partnership, on                  , the current beneficial 
owners and their beneficial interests (the "Current Beneficial 
Owners") are as follows: 
 
 
 
     The Taxpayer proposes to transfer title to the Property 
to the Partnership.  The Taxpayer maintains that he took title 
to the Property on behalf of the Partnership and that the deed 
transferring the Property to the Partnership is not subject to 
the RPTT.    
                              
Issue: 
 
     You have requested a ruling that the transfer of the 
Property to the Partnership is exempt from the RPTT. 
 
Conclusion: 
 
     Based on the facts presented and the representations 
submitted, we have determined that the Taxpayer's conveyance 
of the Property to the Partnership is exempt from the RPTT 
because title is already vested in the Partnership. 
 
Discussion:     
 
     In general, the RPTT is imposed on each deed at the time 
of delivery by the grantor to a grantee when the consideration 
for the real property and any improvement exceeds $25,000.  
Section 11-2102.a of the Administrative Code of the City of 
New York (the "Code")  For purposes of the RPTT, consideration 
includes the amount of any mortgage, lien or other 
encumbrance, whether or not the underlying indebtedness is 
assumed. 
 
     Section 23-03(j)(2) of Title 19 of the Rules of the City 
of New York ("RCNY") provides that the RPTT does not apply to 
"[a] deed to confirm title already vested in the grantee, such 
as a quit claim deed to correct a flaw in title."   
 
     Under New York State Partnership Law unless the contrary 
intention appears, property acquired with partnership funds is 
partnership property.  N.Y. [Partnership] Law §12(2) (Mckinney 
1998).  In this case, the Agreement, a document dated the same 
day as the Taxpayer took title to the Property, states that 
                                                                               
returns is in error.   



the Property was purchased with funds contributed by the 
Beneficial Owners.  The Agreement further provides for the 
distribution of income and loss from the Property among the 
Beneficial Owners. Throughout the Partnership's existence it 
has held itself out as the owner of the Property for federal 
tax purposes and has carried out the business of managing the 
Property.  The Beneficial Owners and, subsequently, the 
Current Beneficial Owners are listed as Partners on the 
Partnership's federal tax returns and their distributive 
shares of the Partnership's income from the operation of the 
Property has been reported on the returns. These facts clearly 
indicate that although title is held by the Taxpayer, he was 
acting as an agent on behalf of the Partnership when he 
acquired title to the Property and that the intention at the 
time that the Property was purchased was that it was an asset 
of the Partnership.  Therefore, the deed conveying the 
Property to the Partnership is merely to confirm title that 
has already vested in the grantee and is exempt from the RPTT 
under section 23-03(j)(2) of Title 19 of the RCNY.2  However, 
a RPTT return relating to the deed must be filed with the City 
Register before the deed is recorded, with a copy of this 
ruling attached. 
 
     The Department reserves the right to verify the 
information submitted.                        
     
                                           
                                            Very truly yours, 
 
 
                                            Devora B. Cohn 
                                           Assistant 
Commissioner, 
                                                 Legal Affairs 
 
CS:cs           

                     
    2  The transfer of a     partnership interest on          
         does not effect this result. 


